poniedziałek, 14 marca 2011

Spaghetti z fetą, harissą i pomidorkami

Nie ma co mówić, to zdjęcie jest naprawdę kiepskie. Robione wieczorem, w kącie pokoju, przy naprawdę słabym oświetleniu. Ale umieszczam je tutaj z dwóch powodów. Po pierwsze byłam zbyt głodna by próbować zaaranżować otoczenie lepiej do zdjęcia, a po drugie (i ten powód dominuje) otrzymane przeze mnie połączenie smaków wyszło tak smaczne, że po prostu musiałam umieścić ten przepis na blogu. Dlatego wybaczcie mi tak tragiczną fotografię i delektujcie się smakiem potrawy. To coś w stylu aglio olio, ale nie do końca :)


Składniki (na 2 porcje):

ok. 20 dag makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego, ale zwykłe też będzie ok)

ok. 80 g fety

8 - 10 pomidorków koktajlowych

0.5 łyżeczki harissy (oczywiście można więcej, jak ktoś lubi ostre smaki)

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

świeży tymianek

ziołowy pieprz

Makaron gotujemy al dente, a w czasie jego gotowania przyrządzamy sos.

Ząbki czosnku obieramy i drobniutko kroimy. Świeży tymianek (ilość wg uznania) siekamy drobno. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i pomidorki, posypujemy ziołowym pieprzem i podsmażamy przez parę chwil. Dodajemy harissę i mieszamy na patelni tak by harissa połączyła się z oliwą. Gdy będą już połączone na patelnię wrzucamy posiekany tymianek, po dosłownie trzydziestu sekundach dodajemy kostki fety i makaron. Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy jeszcze na pół minuty pokrywką. Po tym czasie nakładamy i pałaszujemy.


Przepis dodaję do akcji "Ekspresowo w kuchni":

12 komentarzy:

  1. Nie zdjecie jest wazne, ale smak :) A ten, ide o zaklad, byl wybitny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad idealny. Prosto, lekko, szybko.

    I bardzo, bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wierzę na słowo, że jest smaczne. zdjęcie jak najbardziej mnie przekonuje

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam Twoje propozycje spaghetti :-) zawsze inaczej, i zapewne zawsze smacznie... muszę poszukać, co to harissa bo nie wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjecie wcale nie jest kiepskie, a jedzonko zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam spory słoik harissya nie wiem co z nia zrobić, więc dodaję Twój przepis do mojej listy harissowych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wierzę, że było pysnzie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. te smki musza byc naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Shinju, zdjęciem się nie przejmuj. To smak jest najważniejszy :))
    Skoro połączyłaś makaron, harissę i pomidorki koktajlowe, to już mi ślinka cieknie na samą myśl!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie szybkie makaronowe dania :) A zdjęcie - pal to licho, najważniejsze wyobrażenie smaku, to ono sprawia że patrzymy na zdjęcie i ślinka nam cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej, a ja jeszcze nigdy nie jadłam spaghetti z fetą!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...