Grecja ma swoje tzatziki, natomiast Turcja ma swój cacik. I ja ten cacik bardzo lubię. Dlatego w ramach obecnego weekendu pod znakiem GP Turcji przyrządziłam również cacik (bazując na tym przepisie).
cacik - turecki sos (dip) na bazie jogurtu i ogórków
Składniki:
1 ogórek
1 szklanka jogurtu bałkańskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej mięty
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 łyżeczka białego octu winnego
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Ogórka obieramy, usuwamy nasiona i ścieramy drobno. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego jogurt, rozgniecione ząbki czosnku oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.
Przepis dodaję do akcji "F1 od kuchni"
bardzo lubie taki sosik:)
OdpowiedzUsuńoprócz mięty, resztę składników przeważnie mam w domu ;-) fajny sosik, nigdy wcześniej nie wiedziałam o jego istnieniu i nazwie, dlatego cieszę się, że go zrobiłaś i podzieliłaś się nim z nami :-) pozdrawiam Cię Karolciu z Gdyni ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńIdealny do mięs! ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl