czwartek, 19 maja 2011

Salsa z pomidorów, awokado i kukurydzy. Pomidorowe skrzydełka.

Gdy zobaczyłam zdjęcie tej potrawy w książce od razu wiedziałam, że muszę wypróbować, bo wyglądało przepysznie. Szczególnie zachęcała mnie salsa z awokado. Byłam jej bardzo ciekawa. I nie zawiodłam się. Niestety znowu mi się nie udało kupić doniczki z świeżą kolendrą. Wszystkie inne zioła w okolicznych sklepach są, a z kolendrą wiecznie mam problem. Chyba rzeczywiście trzeba ją gdzieś w doniczce posadzić. W każdym razie bez kolendry też wyszło smacznie.

Salsa z pomidorków, awokado i kukurydzy

2 awokado

1 puszka kukurydzy

500 g pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory

1 czerwona cebula

1 limonka

1/4 szklanki posiekanej kolendry

Z limonki wyciskamy sok. Miąższ awokado łyżeczką wydrążamy ze skórki i kroimy w dość grubą kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki (a jeśli używamy pomidory to w kostkę grubą). Kukurydzę odsączamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. W misce mieszamy awokado, kukurydzę, cebulę, pomidory i kolendrę. Całość zalewamy sokiem z limonki. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia się.

Pomidorowe skrzydełka kurczaka


12 skrzydełek kurczaka

3/4 łyżeczki oregano

3/4 łyżeczki kminu

1/3 łyżeczki chilli (następnym razem dam więcej)

1.5 łyżki słodkiej papryki

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka soku z limonki

1.5 łyżki oleju roślinnego

sól

W misce mieszamy przecier pomidorowy, olej, sok z limonki i resztę przypraw. Skrzydełka solimy, a następnie obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie układamy na blaszce, lekko podlewamy wodą i pieczemy w 190 stopniach przez około 35-40 minut. Podajemy z salsą.

Źródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska"


5 komentarzy:

  1. skórka tych skrzydełek do mnie przemawia, i to jak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne... Nie przepadam za ogryzaniem skrzydełek, ale pewnie Twoja marynata będzie też dobra do udek. Z książki, o której piszesz zaklepuję od akcji zupę z czarnej fasoli! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kusisz moja droga pysznym jedzonkiem na dobranoc :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznosci! Zwlaszcza salsa sie do mnie usmiecha wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota, jak ja uwielbiam jesc! a takie dania do mnie przemawiaja i kusza.....

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...