Jakiś czas temu kupiłam kukurydziane tacos. Akcja kuchni meksykańskiej jest idealną chwilą, na przyrządzenie z nich czegoś pysznego. Pomysł znalazłam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska". Wyszło coś naprawdę pysznego, dlatego każdemu polecam.
12-14 kukurydzianych tacos
ok. 0.5 główki sałaty lodowej (takiej niewielkiej) - posiekanej drobno
Farsz z wołowiny i czerwonej fasoli
500 g mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka chilli
1 czubata łyżeczka sproszkowanego kminku
2 pomidory
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 1/4 szklanki wody
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego mieloną wołowinę i zmiażdżone oraz posiekane ząbki czosnku. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Fasolę odsączamy, opłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego chilli, kminek, pomidory, koncentrat i wodę, pod patelnią zmniejszamy ogień, przykrywamy ją i podduszamy aż całość zgęstnieje - od czasu do czasu mieszając.
Salsa pomidorowo-ogórkowa
2 średnie pomidory
0.5 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki łagodnego sosu chilli
Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Gdy farsz i salsa będą gotowe rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na kratce układamy kukurydziane tacos i wstawiamy je do piekarnika na minutę. Po tym czasie tacos wykładamy farszem mięsnym, na to układamy posiekaną sałatę lodową, a następnie salsę. Podajemy.
mexico mexico, zjadłabym... a co niektórzy u mnie w domu tak niechętni do mexico, w związku z czym jestem uziemiona :-( buuu poczęstuj pysznym tacos, mniam
OdpowiedzUsuńTakże przeglądam tę książkę z myślą o Twojej akcji i coś na pewno z niej przygotuję. Mam do niej jedną uwagę - zupełnie niepotrzebnie zastępowany jest w niej kmin kminkiem. Wygląda to na błąd w tłumaczeniu. Poza tym przepisy są bardzo interesujące - wystarczy popatrzeć na Twoje apetyczne tacos! :)
OdpowiedzUsuńjadalnepijalne - przyznam szczerze, że też się zastanawiałam - szukałam po różnych źródłach informacji i jedne podają o zastosowaniach kminku w kuchni meksykańskiej, inne kminu, tutaj postanowiłam użyć kminku zgodnie z przepisem i powiem Ci, że bardzo pasował smakowo do całości potrawy :)
OdpowiedzUsuńKabka - to nie ma co się przejmować innymi, tylko trzeba robić dla siebie - połowy rzeczy które lubię bym nie jadła gdybym przejmowała się każdym w moim domu - po prostu gotuję dla siebie, lub dla siebie i tych którzy na to mają ochotę :)
OdpowiedzUsuńStawiałbym na kmin. Także dlatego, że uwielbiam tę przyprawę :) Nie wątpię jednak, że tacos były świetne!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś to tacos- świetna przystawka i do tego ta salsa. uwielbiam te klimaty;)
OdpowiedzUsuńShinju, mniam! wygląda mega apetycznie! chyba muszę się w końcu skusić na tacos, bo ciągle tylko quesadillas ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
a ja nigdy w życiu nie jadłam tacos :] i chyba czas nadrobić zaległości, których i tak sporo się nazbierało :]
OdpowiedzUsuńJak dla mnie, mistrzostwo świata:) Uwielbiam tacos, albo raczej ogólnie meksykańską kuchnie!
OdpowiedzUsuń