Przeglądałam ostatnio nowy, lipcowy numer gazety "Moje gotowanie" i od razu w oko wpadło mi to ciasto. Postanowiłam nie zwlekać i jeszcze tego samego dnia ciasto zostało upieczone. Z góry wiedziałam, że nie będzie wyglądać tak ładnie jak na zdjęciu, bo moim zdaniem zdjęcie jest trochę przekombinowane. Ale ciekawa byłam smaku. I tutaj się nie zawiodłam :)
Składniki :
2 jajka
4 łyżki miękkiego masła
150 g mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
skórka z 2 cytryn (ja wzięłam jedną)
Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Rozdzielamy żółtka i białka jajek. Do masy maślanej stopniowo dodajemy żółtka, jogurt, skórkę cytryny i sok (szczególnie z sokiem należy uważać i dawać go po odrobinie). Ubijamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy z jajek, masła i jogurtu. Delikatnie mieszamy. Białka ubijamy (ale nie do sztywnej piany) i łączymy z resztą ciasta. Masę wylewamy do płaskiej formy, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.
Syrop:
sok z połowy cytryny
4 łyżki płynnego miodu
kawałek kory cynamonu
Do rondelka wlewamy sok cytrynowy, miód i 3 łyżki wody. Dodajemy cynamon. Podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy aż do powstania gęstego syropu. Wyjmujemy cynamon, syropem polewamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Chęć pieczenia ciasta nadeszła wieczorkiem, dlatego dobrego światła do zdjęć nie było. A zanim ciasto ostygło to już zrobiło się całkiem ciemno. Dlatego zdjęcie tylko w całości.
Fajne to ciacho .. muszę spróbować...
OdpowiedzUsuńcierpka cytryna, w sam raz na teraz. Ciasto w sam raz na dlugi weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju ciasta! Lekkie i takie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMusialo byc pyszne - zreszta szybkosc jego znikania dobitnie o tym swiadczy ;)
OdpowiedzUsuńślicznie wyrosło, aż nabrałam apetytu na to ciasto :) a ta blaszka to 20cm średnicy miała czy więcej? bo naprawdę fajnie wyrosło, a widzę, że mąki nie było dużo... :) chyba spróbuję!
OdpowiedzUsuńTo była tortownica ok. 20 cm średnicy. Ciasto miało wysokość jakichś 3-4 cm.
OdpowiedzUsuńJa, jakiś cza temu zrobiłam tort cytrynowy :-))) Nie chwaląc się był cudowny .... bo kwaskowaty. MMMMMM pycha. Jeśli interesuję Cię przepis to prześlę z miłą chęcią
OdpowiedzUsuńkocham wszelakie ciasta z cytryną!
OdpowiedzUsuńodcisk1 - bardzo chętnie poznam przepis na ten tort cytrynowy :) uwielbiam wszelkie cytrynowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest przepyszne !
OdpowiedzUsuńkiedyś w "kuchni" widziałam podobny przepis. Nawet miałam zrobić, ale wiadomo.. ;)
OdpowiedzUsuńDla tego syropu chyba warto podejść do tego przepisu raz jeszcze ;)
A jeżeli nie mam blachy okrągłej to jakich wymiarów muszę użyć w innym kształcie ?
OdpowiedzUsuńNp. kwadratową o boku 25 - 30 cm, albo prostokątną o podobnych wymiarach :) To ciasto jest dość niskie.
OdpowiedzUsuń