Składniki:
1/2 arkusza ciasta francuskiego (mniej więcej prostokąt 20x25 cm)
1 duża czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
100-120 g sera koziego
ok. 8 - 10 pomidorków koktajlowych
ew. odrobina świeżego tymianku
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę do momentu, aż będzie miękka. Następnie zasypujemy ją brązowym cukrem, zalewamy octem balsamicznym i cały czas mieszając doprowadzamy do utworzenia cebuli w gęstym syropie. Ser kozi kruszymy drobno za pomocą widelca. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Z tymianku obrywamy listki.
Na arkusz ciasta francuskiego (ułożony na blaszce) wykładamy równomiernie cebulę, następnie rozkładamy pokruszony twarożek i układamy ćwiartki pomidorków. Całość posypujemy tymiankiem. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni.
Przepis dodaję do akcji "Tarty na wszystkie sposoby":
Juz sobie wyobrazam to polaczenie smakow - wybitnie w moim stylu! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie :) Jest więcej niż pewne, ze kiedyś skorzystam z Twojego pomysłu :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoj nareszcie ta tarta! :) muszę też taką zrobić, bo bardzo podoba mi się to połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńSwietna - bardzo mi sie podoba zestaw dodatkow.
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuń