niedziela, 3 lipca 2011

Camemebert i bagietka, duet doskonały

Zdecydowanie płynny, aromatyczny camembert i delikatna pszenna bagietka to jeden z duetów doskonałych. Z wspomnianej już przeze mnie imprezy "Aperitif po francusku" pochodził leżący w mojej lodówce, wspaniale pachnący ser camembert Le Rustique. Postanowiłam przyrządzić go sposobem, który zaproponowała Bea (tutaj ta propozycja). Zgodnie z moimi oczekiwaniami wyszło pysznie.

Składniki:

1 krążek sera camembert (u mnie Le Rustique)

1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)

2 łyżki białego wina

pieprz ziołowy

pszenna bagietka

Z sera zdejmujemy papierowe opakowanie i wstawiamy z powrotem do drewnianego pudełeczka. Wierzch sera nakłuwamy nożem, posypujemy pieprzem ziołowym, w nacięcia wkładamy kawałki pokrojonego w plasterki czosnku. Dodatkowo na ser wylewamy białe wino. Całość pudełeczka owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na jakieś 15-20 minut (po ok. 15 minutach można zajrzeć do środka, nakłuć ser i zobaczyć czy jest już płynny).

Podajemy z pokrojoną lub porwaną bagietką, którą jemy maczając w płynnym serze.

8 komentarzy:

  1. taki ser jest bardzo pysnzy, i masz racje, ze z bagietka super smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam, doskonały. Uwielbiam camembert!

    OdpowiedzUsuń
  3. coś zdecydowanie dla mnie! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam taki ser w lodówce - z tej samej imprezy i muszę się z nim końcu rozprawić, tzn. skonsumować i mam zamiar zrobić to wg podobnego przepisu. Już zresztą wcześniej przyrządzałam camembert w podobny sposób i był pyszny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie camembert, a ten jest jednym z moich ulubionych - no i ma idealne opakowanie do pieczenia :) Masz racje, camembert i bagietka to doskonala para.

    OdpowiedzUsuń
  6. płynny ser znam tylko w połączeniu z owocowymi sosami. Super propozycja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. No tAK, PYSZNE POŁĄCZENIE, PAL LICHO TE KALORIE!Czasem trzeba zaszaleć. I właśnie La rustick ze swoim wyrazistym smakiem jest idealny do takich działań kulinarnych. Ostatnio robiłąm z gruszkami, a wczesniej zawijany w suszoną szynkę. W Twojej wersji jeszcze nie robiłam, będzie następna w kolejności.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale sa takie zapiekane sery, prawda? Ciesze sie, ze pomysl Ci sie spodobal :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...