Zdecydowanie płynny, aromatyczny camembert i delikatna pszenna bagietka to jeden z duetów doskonałych. Z wspomnianej już przeze mnie imprezy "Aperitif po francusku" pochodził leżący w mojej lodówce, wspaniale pachnący ser camembert Le Rustique. Postanowiłam przyrządzić go sposobem, który zaproponowała Bea (tutaj ta propozycja). Zgodnie z moimi oczekiwaniami wyszło pysznie.
Składniki:
1 krążek sera camembert (u mnie Le Rustique)
1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
2 łyżki białego wina
pieprz ziołowy
pszenna bagietka
Z sera zdejmujemy papierowe opakowanie i wstawiamy z powrotem do drewnianego pudełeczka. Wierzch sera nakłuwamy nożem, posypujemy pieprzem ziołowym, w nacięcia wkładamy kawałki pokrojonego w plasterki czosnku. Dodatkowo na ser wylewamy białe wino. Całość pudełeczka owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na jakieś 15-20 minut (po ok. 15 minutach można zajrzeć do środka, nakłuć ser i zobaczyć czy jest już płynny).
Podajemy z pokrojoną lub porwaną bagietką, którą jemy maczając w płynnym serze.
taki ser jest bardzo pysnzy, i masz racje, ze z bagietka super smakuje:)
OdpowiedzUsuńzgadzam, doskonały. Uwielbiam camembert!
OdpowiedzUsuńcoś zdecydowanie dla mnie! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż mam taki ser w lodówce - z tej samej imprezy i muszę się z nim końcu rozprawić, tzn. skonsumować i mam zamiar zrobić to wg podobnego przepisu. Już zresztą wcześniej przyrządzałam camembert w podobny sposób i był pyszny. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńLubie camembert, a ten jest jednym z moich ulubionych - no i ma idealne opakowanie do pieczenia :) Masz racje, camembert i bagietka to doskonala para.
OdpowiedzUsuńpłynny ser znam tylko w połączeniu z owocowymi sosami. Super propozycja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo tAK, PYSZNE POŁĄCZENIE, PAL LICHO TE KALORIE!Czasem trzeba zaszaleć. I właśnie La rustick ze swoim wyrazistym smakiem jest idealny do takich działań kulinarnych. Ostatnio robiłąm z gruszkami, a wczesniej zawijany w suszoną szynkę. W Twojej wersji jeszcze nie robiłam, będzie następna w kolejności.
OdpowiedzUsuńWspaniale sa takie zapiekane sery, prawda? Ciesze sie, ze pomysl Ci sie spodobal :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!