piątek, 8 lipca 2011

Welsh rarebit czyli grzanki z sosem serowo-piwnym

Na te grzanki trafiłam dwukrotnie. Za pierwszym razem oglądając program Roberta Makłowicza, za drugim w czasie trwania akcji kuchni brytyjskiej na forum cincin. Bardzo mnie zaciekawiły. Tak bardzo, że postanowiłam je przyrządzić. Poszperałam w poszukiwaniu przepisu i wybrałam przepis zamieszczony przez Seniorkę na forum cincin, w którym lekko zwiększyłam ilość płynów. Grzanki wyszły jednak na tyle smaczne, że chętnie wypróbuję również inne przepisy.

Składniki:

4 kromki bułki pszennej (ja miałam mniejszą bułkę, więc tych grzanek było trochę więcej)
płaska łyżka mąki
3 łyżki mleka (ja dałam 4)
2 łyżki piwa (ja dałam 3)
1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska)
150 g tartego sera cheddar
40 g masła
sól, pieprz ziołowy

Rondelek stawiamy na małym ogniu i wrzucamy do niego połowę masła. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i cały czas mieszając doprowadzamy do zrumienienia, po czym wlewamy mleko. Wciąż mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu przez chwilę do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Następnie dodajemy tarty ser, piwo, musztardę oraz doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Gotujemy aż uzyskamy konsystencję gęstego kremu.

W międzyczasie na drugiej połowie masła podsmażamy kromki masła. Obsmażone kromki smarujemy kremem serowo-piwnym, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu.


Przepis dodaję do akcji Adrijah - F1 od kuchni:

F1 od kuchni

5 komentarzy:

  1. Welsh rarebit to chyba jedna z moich ulubionych pozycji brytyjskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy jeszcze nie jadłam sera cheddar, a taka grzanka to fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiliśmy je podczas europejskiej wędrówki z Widelcem;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam grzanki! i uwielbiam cheddara;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :) Cheddar to jedna z nielicznych dobroci kuchni brytyjskiej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...