piątek, 5 sierpnia 2011

Cytrynowy kuskus z pieczoną papryką

Od dawna miałam ochotę na bardzo cytrynowy kuskus w formie prostej sałatki. Połączenie cytryny i kuskusu bardzo do siebie pasuje. Okazja do zrealizowania mojego bardzo prostego pomysłu natrafiła się wraz z 17 Zaproszeniem do Baru Sałatkowego Peli. Ta mało skomplikowana propozycja bardzo dobrze orzeźwia i świetnie dodaje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Składniki:

1/2 szklanki kuskusu

2 "soczyste" cytryny (lub 3 jak soku mają mało)

1.5 - 2 duże czerwone papryki

1 czerwona cebula

1/3 pęczka natki pietruszki (lub mięty - następnym razem spróbuję z miętą)

1/3 papryczki chilli (bez pestek)

sól, ziołowy pieprz

Paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni aż skórka sczernieje. Następnie wrzucamy je do miseczki i przykrywamy, zostawiamy tak na 5 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno, podobnie postępujemy z natką pietruszki (miętą). Papryczkę siekamy bardzo drobno. Z cytryn wyciskamy sok. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nasiąknie. Następnie rozkruszamy go widelcem, wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Potem dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy odrobiną ziołowego pieprzu, mieszamy. Kuskus ma być mocno cytrynowy - cytryna ma być głównym składnikiem, który czuje się w pierwszym momencie, potem czuć pikantną papryczkę oraz delikatną pieczoną paprykę.


Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

Przepis dodaję również do akcji Warzywa Psiankowate.

6 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam taki kuskus, zarowno jako dodatek do mies, jak i jako samodzielne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta salatka na pewno by mi posmakowala :) Wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. super! bardzo lubię kuskus więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł! uwielbiam kuskus!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem tego cytrynowego kuskusa, bo w sumie mało jadłam do tej pory.
    A wygląda zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł, jeszcze nie jadłam cytrynowego kuskusu. Dzięki za kolejny fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...