Od dawna miałam ochotę na bardzo cytrynowy kuskus w formie prostej sałatki. Połączenie cytryny i kuskusu bardzo do siebie pasuje. Okazja do zrealizowania mojego bardzo prostego pomysłu natrafiła się wraz z 17 Zaproszeniem do Baru Sałatkowego Peli. Ta mało skomplikowana propozycja bardzo dobrze orzeźwia i świetnie dodaje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs.
Składniki:
1/2 szklanki kuskusu
2 "soczyste" cytryny (lub 3 jak soku mają mało)
1.5 - 2 duże czerwone papryki
1 czerwona cebula
1/3 pęczka natki pietruszki (lub mięty - następnym razem spróbuję z miętą)
1/3 papryczki chilli (bez pestek)
sól, ziołowy pieprz
Paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni aż skórka sczernieje. Następnie wrzucamy je do miseczki i przykrywamy, zostawiamy tak na 5 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno, podobnie postępujemy z natką pietruszki (miętą). Papryczkę siekamy bardzo drobno. Z cytryn wyciskamy sok. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nasiąknie. Następnie rozkruszamy go widelcem, wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Potem dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy odrobiną ziołowego pieprzu, mieszamy. Kuskus ma być mocno cytrynowy - cytryna ma być głównym składnikiem, który czuje się w pierwszym momencie, potem czuć pikantną papryczkę oraz delikatną pieczoną paprykę.
Pycha! Uwielbiam taki kuskus, zarowno jako dodatek do mies, jak i jako samodzielne danie.
OdpowiedzUsuńTa salatka na pewno by mi posmakowala :) Wyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo lubię kuskus więc to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! uwielbiam kuskus!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego cytrynowego kuskusa, bo w sumie mało jadłam do tej pory.
OdpowiedzUsuńA wygląda zachęcająco. :)
fajny pomysł, jeszcze nie jadłam cytrynowego kuskusu. Dzięki za kolejny fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń