Dawno nie publikowałam pomysłów na szybkie i proste makarony. Trzeba to nadrobić - dlatego dzisiaj prezentuję wam moją improwizację. Właściwie takie przepisy są najlepsze - zaglądasz do lodówki, orientujesz się co tam masz i od razu po głowie chodzi mnóstwo pomysłów co z czym połączyć aby było smacznie.
Mam świadomość, że we Włoszech raczej nikt nie posypałby serem dania z owocami morza czy rybą. Potraktujcie to jako taką moją małą wariację :) Przepis dodaję do akcji Warzywa Psiankowate.
Składniki (dla 2 osób):
160 g makaronu spighe
1 duży pomidor
1 cukinia
1 duży ząbek czosnku
pół papryczki chilli
ok. 14-16 krewetek tygrysich
sól, ziołowy pieprz
1 łyżka masła
ew. parmezan
Pomidora przekrawamy na pół, układamy na kratce piekarnika pestkami do góry i pieczemy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy, zdejmujemy skórkę, a resztę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w plasterki (bez obierania).
Na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy posiekane drobno chilli oraz ząbek czosnku i podsmażamy przez minutę. Pokrojoną cukinię dorzucamy na patelnię do chilli i czosnku i podduszamy. Gdy cukinia zmięknie dodajemy pomidora, podduszamy przez 2-3 minuty, po czym wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem.
W czasie przygotowania sosu gotujemy makaron.
Gdy krewetki będą już dobre dodajemy do sosu 2-3 łyżki wody spod gotowania makaronu oraz wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie trzymając na ogniu jeszcze przez minutę.
Ja swoją porcję przed podaniem posypałam odrobiną tartego parmezanu.
Hmm, bardzo apetyczne danie. Sądzę, że zjadłabym je z przyjemnością. :)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada i na pewno dobrze smakuje. Ten makaron mnie zachwycil!
OdpowiedzUsuńUroczy ten makaron a danko super :)
OdpowiedzUsuńShinju, fajny ten makaron! uwielbiam takie fikuśne kształty :D
OdpowiedzUsuńJaki śliczny makaronik! Co prawda nie jestem miłośniczką owoców morza, ale Twoja kompozycja jest niezwykle apetyczna :D
OdpowiedzUsuńTo jedno z tych wspaniałych dań które zawsze smakują idelanie i mogłabym je jeść bez końca : )
OdpowiedzUsuńW.
perfectmelt.blogspot.com/
świetne danie. zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńCzytalam pierwszy raz i stwierdzilam, ze chyba 'spaghetti' chcialas napisac i cos Ci sie pomylilo:):):):):):)))) A krewetki - najlepsze kupic surowe! Pol zycia myslalam, ze zwierzyny nie lubie, a okazalo sie, ze nie pasuja mi tylko te paskudne juz podgotowane, te rozowe... A takie makarony ze wszystkiego, to sama strasznie lubie! :) I wykorzystuje w nadmiarze - dopoki rodzina sie nie zacznie buntowac! :)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
danie pierwsza klasa :) bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuńdobra, wpadam do Ciebie :D wygląda super! wszystko mi się podoba: makaron, krewetki, pomidorki, wszystko! ale miałaś wyżerkę :D zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńShinju w 3 przepisach dodanych do mojej akcji Warzywa psiankowate nie ma banerka/linku. Dziś koniec akcji, prosze o uzupełnienie :)
OdpowiedzUsuń