poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Musiałam, no musiałam zrobić ten sernik. Zachwytów nad nim nie było końca. Tyle osób go zrobiło i każdy polecał. Poza tym "on każdemu wychodzi", więc tym bardziej miałam motywację.  W związku z tym gdy tylko czarne porzeczki na naszej działce nadały się do zebrania sięgnęłam na bloga Dorotus i zrobiłam. Naprawdę było warto. Sernik z tego przepisu jest pyszny :)

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):

140 g ciastek maślanych (ja używałam maślanych Krakusków)

60 g masła

Na masę serową:

700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie ( ja dałam twaróg sernikowy Mlekovity)

1/2 szklanki kremówki

200 g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki czubate żelatyny

250 g odszypułkowanej czarnej porzeczki

+ ewentualnie cukier do dosłodzenia masy porzeczkowej

Ciastka dokładnie rozkruszamy na pył, mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie dokładnie rozkładamy masę z ciastek, dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Porzeczki miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.

Twaróg miksujemy dokładnie z kremówką i cukrem, następnie dodajemy po odrobinie sok z cytryny cały czas miksując. Gdy cały sok z cytryny zostanie dodany, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, miksując by nie powstały grudki. Otrzymaną w ten sposób masę serową dzielimy na dwie części i jedną z nich mieszamy ze zmiksowanymi porzeczkami. (Masę porzeczkową należy spróbować i jeśli wg nas jest za mało słodka to dosłodzić dodatkowym cukrem.)

Na spód ciasteczkowy wylewamy białą masę serową i wstawiamy do lodówki na 30-45 minut by lekko stężała. Następnie delikatnie wylewamy na białą - część porzeczkową. Po wszystkim schładzamy sernik przez całą noc w lodówce. 


14 komentarzy:

  1. Naprawdę wygląda przepysznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak z pewnością niebo w gębie :-) Uwielbiam takie serniczki, idealne na lato :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny jest to fakt! i ten kolorek, mniam! zjadłabym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie próbowałam, nie jadłam, ale chętnie porwę kawałek ;) faktycznie ma boski kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. warstwa jagodowa ma taki piękny, soczysty kolor.
    aż energetyzujący!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że pyszny! I śliczny:).
    Ja tez go robiłam nawet dwa razy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też go robiłam :). Tak, on jest pyyyszny :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ten kolor jest prześliczny;) cudowny serniczek Shinju!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smacznie wygląda:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. ano właśnie, zapraszam na nowy blog Yummy & Tasty, bo Cheesecakes... zawiesza działalność :)

    http://yummyandtasty.tumblr.com/

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ojojoj.....ależ to musi być pyszne !!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. pychotka, takie pyszności to mogę jeść na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...