Ostatnio bardzo polubiłam oglądanie programu "Kitchen Boss". Kiedy tylko jestem po południu w domu to go oglądam. Kilka dni temu w jednym z odcinków pojawiły się placuszki cukiniowe. Ten przepis od razu spodobał się mojej mamie, która wyraziła chęć zjedzenia ich. Tym sposobem na naszym stole pojawiły się placuszki z cukinii wg. Buddy'ego Valastro - bardzo smaczne, z pewnością jeszcze się pojawią :)
Składniki:
2 średnie cukinie
0.5 szklanki sera ricotta
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1.5 łyżki posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
2 posiekane szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego sera pecorino (u mnie parmezan)
3 łyżki mąki pszennej
1 mała pikantna papryczka
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na durszlak. Mieszamy z solą i pozostawiamy do odcieknięcia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szalotkami, posiekaną papryczką oraz natką pietruszki i miętą. Jajka ubijamy. Do masy serowej dodajemy odciśniętą z płynu cukinię - mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mąkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby nie było grudek mąki. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzaną patelnię małe placuszki (na patelni z powłoką nieprzywieralną np. teflonowej czy ceramicznej można bez dodatku tłuszczu, na innej patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy lub oleju). Smażymy je przez 4-5 minut po obu stronach.
Przepis dodaję do akcji kulinarnych: Cukinia 2011 oraz Zielnik kuchenny.
Lubię przepisy Buddiego, świetny jest jego sos marinara do makaronu. Tych placuszków jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają świetnie :D
OdpowiedzUsuńcukiniowe są takie pyszne!
OdpowiedzUsuńShinju, u mnie w domu teraz jest plaga przerośniętych cukinii i Mama z Babcią kroją to wszytko na placki, raczej takie cukiniowe racuchy. Dodatek ricotty byłby super (robiłam już szpinak z riccotą) tylko że u nas na wsi jej nie dostaniesz a nie będę przecież z Krakowa przywozić.
OdpowiedzUsuńświetny przepis! Z dodatkiem ricotty brzmi kusząco!
OdpowiedzUsuńSlyvvia - oj tak, sos marinara też wydaje mi się świetny, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAsieja, Js28 - oj tak są pyszne :)
Atria - u mnie wielkie cukinie co roku na działce :) A odnośnie placków, to fajne są jeszcze takie cukiniowo-ziemniaczane :)
Też bardzo lubię oglądać ten program:) placuszki pyszne!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha. Ja na jutro zaplanowałam cukiniowe placuszki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Buddiego!! Jego słodki biznes też:) okazuje się, że gotuje równie dobrze jak piecze. Też oglądam jego programy:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają cudnie! Koniecznie do wypróbowania:)
Pozdrawiam serdecznie
Twoje placuszki tak mnie zachwyciły że zrobiłam je dzisiaj na kolację,były pyszne:)
OdpowiedzUsuńte placki z cukinii mnie prześladują :) zapowiadam, że kupuję w przyszłym tygodniu cukinię i spróbuję no! :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ,uwielbiam cukinię
OdpowiedzUsuńMaugustyna, Asiek - cieszę się, że inni też lubią ten program :) w najbliższym czasie planuję wypróbować kilka innych przepisów
OdpowiedzUsuńAciri - mam nadzieję, że będą smakowały :)
Dorotas30 - to wspaniale, że wypróbowałaś i smakowały, cieszę się :)
Kasia, Lutka40 - próbujcie bo naprawdę warto :)
Placuszki wyglądają smakowicie. A program też oglądam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Widzę, że lubimy te same przepisy :)Bardzo lubię ten program i placki z cukinii też :D
OdpowiedzUsuńSwietne! Robie bardzo podobne - czasami z ricotta wlasnie, innym razem z feta; i zawsze z mieta i pietruszka - bardzo sie lubia z cukinia, prawda? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Melduję posłusznie, że dziś zrobiłam i brzuch mi pęka!!! Są przepyszne!! trochę więcej mąki musiałam dodać, bo się rozwalały, ale będę robić jeszcze ni raz!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!!