Zazwyczaj carbonara przygotowywana jest z użyciem makaronu spaghetti. Ja postanowiłam się wyłamać i przyrządzić to popularne danie z makaronem spighe, którego zostało mi trochę w paczce :) Wyszło równie smacznie co ze spaghetti :) Przepis pochodzi z tej strony, trochę zmienione składniki u mnie.
Składniki (dla 4 osób):
150 g pancetty (lub niezbyt tłustego boczku)
3 żółtka
1 całe jajko
350 g spaghetti (u mnie spighe)
100 g sera pecorino (u mnie parmezan), tarty
2 łyżki oliwy
pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie gotowania makaronu pancettę (boczek) kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na oliwie aż będzie lekko chrupiąca. Zdejmujemy pancettę z patelni i ostudzamy. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z tartym serem, doprawiamy lekko pieprzem. Następnie wrzucamy do masy jajecznej ostudzoną pancettę. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy. Można podać dodatkowo posypane tartym serem.
Ja czesto uzywam tagliatelle zamiast spaghetti i tez wychodzi oblednie - caly sekret tkwi w oblednej kremowosci sosu :)
OdpowiedzUsuńSos carbonara to ulubiony mojego połówka;) Wieki nie robiłam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić, ani nie robiłam, bo ani nie jadłam tego makaronu. Wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńPyszny makaronik:) Fajnie,że użylaś innego niż spaghetti,bo dzięki temu jest nawet radośniej:)
OdpowiedzUsuńNiby i tak carbonara - a bez tego 'typowego' makaronu wygląda jak zupełnie inne danie :-) Fajnie, że zrobiłaś to inaczej!
OdpowiedzUsuńJa też długo nie mogłam się przemóc (bałam się, że przytyję) ... ale cieszę się, że się przełamałam.. i absolutnie nie żałuję ! Były wspaniałe (poza tym od dziecka lubiłam parówy xdd)
OdpowiedzUsuńskuś sie. Na prawdę warto !
Ale fajnie wyglądają takie makaronowe listki, a sos carbonara bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy, a ten makaron masz super;)
OdpowiedzUsuń