poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Roladki wieprzowe z serem i czerwoną papryką

Na rozpoczęcie paprykowej akcji kulinarnej postanowiłam wykorzystać dostępne w domu mięso i  przygotować roladki z szynki wieprzowej z czerwoną papryką. W takich roladkach świetnie sprawuje się żółty ser, dlatego dodałam go również w tym przypadku.

Składniki (na 4 roladki):

4 surowe kotlety z szynki wieprzowej (można zastąpić karkówką, jeśli ktoś woli)

4 plastry żółtego sera

8 słupków czerwonej papryki (o grubości ok. 0.5 cm)

sól, ziołowy pieprz

1 jajko

bułka tarta

+ 4 wykałaczki

Kotlety rozbijamy i solimy z obu stron, układamy na desce do krojenia. Wierzchnią stronę posypujemy ziołowym pieprzem, następnie układamy po plasterku sera. Na jednym z brzegów każdego z kotletów kładziemy po 2 słupki papryki, całość rolujemy tak by papryka była w środku roladki. Otrzymane roladki spinamy wykałaczkami, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony przez ok. 10-15 minut.


6 komentarzy:

  1. jak ja lubię takie roladki :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem mięsa, więć nie wiem,c zy by mi smakowały, ale moja mama robiła dawno temu podobne, tylko dodawała jeszcze do środka po migdale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyglądają, ale nie przepadam za roladkami zwłaszcza z wieprzowiny

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...