Na rozpoczęcie paprykowej akcji kulinarnej postanowiłam wykorzystać dostępne w domu mięso i przygotować roladki z szynki wieprzowej z czerwoną papryką. W takich roladkach świetnie sprawuje się żółty ser, dlatego dodałam go również w tym przypadku.
Składniki (na 4 roladki):
4 surowe kotlety z szynki wieprzowej (można zastąpić karkówką, jeśli ktoś woli)
4 plastry żółtego sera
8 słupków czerwonej papryki (o grubości ok. 0.5 cm)
sól, ziołowy pieprz
1 jajko
bułka tarta
+ 4 wykałaczki
Kotlety rozbijamy i solimy z obu stron, układamy na desce do krojenia. Wierzchnią stronę posypujemy ziołowym pieprzem, następnie układamy po plasterku sera. Na jednym z brzegów każdego z kotletów kładziemy po 2 słupki papryki, całość rolujemy tak by papryka była w środku roladki. Otrzymane roladki spinamy wykałaczkami, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony przez ok. 10-15 minut.
Mniam, bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie roladki :) pycha
OdpowiedzUsuńmmmm...uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie jem mięsa, więć nie wiem,c zy by mi smakowały, ale moja mama robiła dawno temu podobne, tylko dodawała jeszcze do środka po migdale :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają, ale nie przepadam za roladkami zwłaszcza z wieprzowiny
OdpowiedzUsuńRoladki wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń