wtorek, 27 września 2011

Brownies bez mąki

Ogólnie bardzo lubię brownies. Pyszne czekoladowe ciasto... mniam :) Dzisiaj trochę inna odmiana tego ciasta. Autorką przepisu na bezmączne brownies jest Nigella, co w sumie wcale nie dziwi zważając na to jakie jest słodziutkie. Pierwszy raz miałam okazję je (a właściwie trochę uproszczoną wersję) skosztować na urodzinach koleżanki i bardzo mi zasmakowało. Teraz przygotowałam sama, jeszcze bardziej upraszczając. Wystarczyło mi samo pyszne, czekoladowe ciasto :) Wyszło świetnie, więc pewnie teraz będę chciała wypróbować oryginalną wersję.
Ostrzegam - uzależnia! :)

Składniki:

225 g gorzkiej czekolady (powinna być taka z jak największą ilością kakao, ale ja wzięłam zwykłą gorzką)

225 g masła

200 g cukru, drobnego

3 jajka

Do rondelka dodajemy masło, a także cukier i połamaną czekoladę. Na małym ogniu podgrzewamy aż wszystko się rozpuści i utworzy jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wlewamy do niej roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do sporej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Góra ma być ścięta ale całość lekko kleista. Wystudzamy i kroimy w kwadraty.

8 komentarzy:

  1. Wierzę, że uzależnia. Czekoladowe cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo mocno czekoladowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!
    Brownies jest takie pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brownies:) ...ale takiego bez mąki jeszcze nie piekłam:) ....a pyszne jest na pewno, jak wszystko co od Nigelli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Shinju, aż mi zapachniało czekoladą przed komputerem!Czekocudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, muszę wypróbować. ;-) Na jaką formę (wielkość) jest taka ilość ?

    OdpowiedzUsuń
  7. JotHa - przepis jest na foremkę ok. 20 x 30 cm :)Ogólnie dość płaskie jest.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...