sobota, 10 września 2011

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma to ciekawa i dość znana propozycja makaronu. Ja swoją wersję postanowiłam przygotować w ramach GP Italii odbywającego się w ten weekend. Wersji tego dania jest dość sporo, różnią się właściwie szczegółami. Wiadomo, że podstawą są usmażone bakłażany i sos pomidorowy.  Przejrzałam sporo przepisów i spośród nich stworzyłam swoją wersję. Przede wszystkim zdecydowałam się usmażyć plastry bakłażana na patelni grillowej, dzięki czemu nie nasiąkły dużą ilością tłuszczu. Reszta przepisu nie odbiega od kanonu :)

Składniki (dla 4-5 osób):

ok. 350 g makaronu penne
1 duży bakłażan (500g)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
suszona bazylia
sól, pieprz, szczypta cukru
oliwa
ser pecorino romano lub parmezan

Z bakłażana odkrawamy końcówki, miąższ kroimy w ok. 0.5 cm plastry (wszystkie duże plastry kroimy na połówki). Posypujemy gruboziarnistą solą każdy z plastrów i układamy w sicie na godzinę, aby pozbyć się goryczki bakłażana. Po godzinie każdy z plastrów opłukujemy z soli i osuszamy ręcznikami papierowymi. Na patelni grillowej rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i grillujemy partiami bakłażana.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, szklimy cebulę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, dodajemy suszoną bazylię (ja ok. 0.5 łyżeczki), doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem i podduszamy aż zgęstnieje. Do gotowego sosu pomidorowego dodajemy grillowane plastry bakłażana i mieszamy. Nie przejmujmy się tym, że plastry się porwą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Makaron gotujemy al dente, odlewamy i wrzucamy do garnka z sosem. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy posypane serem pecorino romano lub parmezanem.


F1 od kuchni

Przepis dodaję również do akcji Warzywa Psiankowate:

Warzywa psiankowate

17 komentarzy:

  1. bardzo podoba mi się Twoja dzisiejsza propozycja :) od jakiegoś już czasu chciałabym zrobić coś z bakłażanem. Ten makaron na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podmienię bakłażana na cukinię i chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobnie jak monami zmieniłabym bakłażana na cukinię, bo go nie lubię. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ten makaron, robiłam już kilka razy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi kiszki marsza zagrały ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,mniam! Wspaniale wygląda!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię makaron alla Norma:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie :) Włoska kuchnia, to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  9. Znow baklazanowa propozycja dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście pyszny makaron! Niedawno, w ramach wspomnień z wakacji na Sycylii umieściłam u siebi ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta pasta jeszcze przede mną, ale już niezbyt długo :)

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  12. Na bakłażana mam fazę w tym roku, będzie taki makaron, będzie też musaka.

    Bo bakłażan fajny jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne zdjęcia i danie wspaniałe, jedno z moich ulubionych!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kuchnię "italiano" ;), a makaron i pomidory to zawsze udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jej,jak ja lubię takie makaronowe dania na ostro;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam tę pastę... Ach, jakiej pasty ja nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...