Składniki (na 3-4 porcje):
2 szklanki makaronu noodle (jajecznego)
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu chilli
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki sosu ostrygowego (zamieniłam na rybny)
3 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju (u mnie specjalny do woka)
2 jajka
1/2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
1 szklanka kiełków fasoli mung
1 łyżeczka posiekanego czosnku
120 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
120 g krewetek, obranych
2 łyżki wina shaoxing (pominęłam)
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki drobno posiekanej dymki
2 łyżki smażonej cebulki (ja wzięłam suszoną)
Do małej miseczki wlewamy sos sojowy, ketchup, sos ostrygowy (rybny), sos chilli. Dodajemy sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy na bok.
Makaron noodle zanurzamy na 30 sekund we wrzątku, po czym wyjmujemy z wody.
W woku rozgrzewamy olej i wbijamy jajka. Bardzo intensywnie mieszamy, aż do momentu gdy zaczną się ścinać. Następnie dodajemy do jajek kurczaka, kapustę pekińską, krewetki, czosnek, kiełki fasoli, makaron oraz 3/4 szklanki wody. Smażymy do momentu gdy kurczak i krewetki będą usmażone, a makaron miękki. Zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Gdy już w woku nie będzie żadnego płynu dodajemy wino, doprawiamy białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy dymką i smażoną (u mnie suszoną) cebulką.
Wygląda smakowicie:) uwielbiam azjatycką kuchnię, pycha
OdpowiedzUsuńTo świetne danie, by wyprobować mój nowy wok :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej, ze uwielbiam takie smaki i krewetki :)
Wow, ile dobrości w jednej misce makaronu:) Miłego weekendu życzę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie makarony, więc i ten by mi na pewno zasmakował. Podany w takim towarzystwie - cudo! <3
OdpowiedzUsuńpojadlabym takiego dobrego jedzonka:)
OdpowiedzUsuńOj, skusiłabym się na ten makaron, uwielbiam wszelkie azjatyckie wariacje. ;)
OdpowiedzUsuńo matko, ile składników. Ale wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuń