Składniki:
200 g ryżu basmati
470 ml wody
0.5 łyżeczki soli
1 łyżka ghee lub oleju roślinnego
0.5 łyżeczki kuminu
1 świeża posiekana papryczka chilli
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 strączki kardamonu
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (u mnie natka)
1 łyżka masła
Ryż zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie przekładamy na sitko i zostawiamy na kolejne 15 minut do odcieknięcia. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia.
W niewielkim garnku rozgrzewamy ghee (olej) a następnie wrzucamy na niego posiekaną papryczkę oraz kumin (w przepisie piszą o ziarenkach, ale ja miałam mielony i taki dodałam). Po kilku sekundach dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz strączki kardamonu. Mieszamy, dodajemy ryż. Po 1-2 minutach wlewamy wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy 15-18 minut aż woda wsiąknie w ryż bez mieszania i podnoszenia pokrywki. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wyjmujemy strączki kardamonu, dodajemy masło i posiekaną zieleninę. Mieszamy delikatnie widelcem.
Zapowiada się aromatycznie i pysznie :D
OdpowiedzUsuńChciałam napisać dokładnie to samo co Sylvvia, że zapowiada się aromatycznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle aromatyczny musi być !:))
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w moim Candy :)) Smacznie jest u Ciebie!!
OdpowiedzUsuńJuż sama lista przypraw sprawia, że slinka napływa do ust :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki ryż, robię go też z dodatkiem suszonych warzyw, mieszanki właściwie można mnożyć i wymyślać bez końca, to też jest fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuń