Składniki:
0.5 kg filetów białej ryby
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka chilli
0.5 łyżeczki kurkumy
1 jajko
olej do smażenia
Obie mąki mieszamy ze sobą oraz ze wszystkimi przyprawami. Pokrojone filety rybne polewamy sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kawałki ryby maczamy najpierw w jajku, następnie w mieszance mąk. Smażymy z obu stron do zezłocenia.
Przepis przewidywał podanie ryby wraz z cząstkami limonki, ale ja z tego zrezygnowałam. Za to podałam do niej ryż z przyprawami, na który przepis zamieszczę już niedługo... :)
Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńale jestem głodna! wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszniutko wygląda ta rybka:))
OdpowiedzUsuń