środa, 16 listopada 2011

Kapuśniaczko-kwaśnica

Moja mama nazywa tą zupę swoim kapuśniakiem. Jednak przeglądając różne przepisy zauważyłam, że właściwie tej zupie bliżej do tradycyjnej góralskiej kwaśnicy niż do kapuśniaku. W każdym razie jakkolwiek by ją zwać zupa jest prosta, a wielbicielom kiszonej kapusty z pewnością posmakuje. Przepis dodaję jako moją piątą propozycję do czwartej edycji akcji "Gotujemy po polsku!" zorganizowanej przez blog Ireny i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

Składniki:

0.5 kg żeberek

1 kg kapusty kiszonej

1.5 litra wody

pieprz

ziele angielskie

listek laurowy

+ ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane w niewielkiej ilości wody

Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Kapustę kiszoną drobno kroimy i porcjami dodajemy do garnka z żeberkami. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodajemy ugotowane ziemniaki. Jeśli kapusta była mało słona to dodatkowo dosalamy do smaku.


Gotujemy po polsku!

8 komentarzy:

  1. Moj domowy wielbiciel kiszonej kapusty z pewnoscia bylby zachwycony!c

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja właśnie siedzę w pracce i tradycyjnie zajadam kiszoną kapuchę. Kocham takie zupy, nasze typowe, polskie smaki, myślę, że powinnam u siebie conieco wstawić. Dzięki Bogu, że Twoja wersja jest bez kminku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często mnie nachodzi na taką zupkę. Zawsze mi się wydawało, że kwaśnica to na żebrze, najlepiej baranim, a kapuśniak na solidnym rosole. Wydaje mi się, że to główna różnica. Najważniejsze, że obie zupy pyszne. I przydała by mi się taka na rozgrzewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz będzie za mną kapuśniak chodził:) Idealna zupa na jesienne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi się kapuśniaku zachciało!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mnie też zapachniało kapuśniaczkiem! Uwielbiam takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojeezuuuu ile czasu minęło, od kiedy trzymałam w rękach miskę kapuśniaku ;((

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadam podobną na wędzonym boczku zamiast żeberek

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...