Poszukując ciekawych przepisów o polskim rodowodzie trafiłam na wydaną w 1889 roku książkę "Praktyczny kucharz warszawski". Długo przeglądałam jej zawartość i postanowiłam przygotować nadziewane pieczarki jako moją kolejną propozycję do czwartej edycji akcji "Gotujemy po polsku!" organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl. To już czwarta moja propozycja do tej akcji :)
Cytując za książką:
"Wybiera się duże, głębokie pieczarki, które trzeba obrać ze skórki, poobcinać korzonki i sparzyć ukropem na parę minut. Posiekać kilkanaście drobnych pieczarek, dodać usiekanej cebuli, pietruszki zielonej, trochę tartej bułki, pieprzu, soli, przesmażyć w maśle na wolnym ogniu, nakładać tym farszem duże pieczarki tyle, żeby miały kształt okrągły, maczać w rozbitem jajku, osypać tartą bułeczką i smażyć w maśle dopóki nie będą miękkie. Na półmisku ubiera się smażonemi w maśle gałązkami pietruszki i podaje po zupie zamiast pasztecików."
Składniki:
10 dużych, głębokich pieczarek
12-14 średnich pieczarek
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
1 duże jajko
sól, pieprz
masło
Wszystkie pieczarki obieramy lub dokładnie oczyszczamy. Z dużych pieczarek wykrawamy nóżki. Kapelusze sparzamy wrzątkiem. Średnie pieczarki kroimy w drobną kostkę. Cebulę dokładnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wrzucamy na nie posiekaną cebulę i posiekane pieczarki. Podduszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Otrzymanym farszem napełniamy kapelusze dużych pieczarek. Tak napełnione pieczarki obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na maśle, z obu stron, aż pieczarki będą miękkie.
Podoba mi się ten sposób a pieczarki;) Może i ja się skuszę, bo pieczarek mam pół lodówki
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane grzyby! Jak dotad robilam w wersji grillowanej, ale cos mi sie zdaje, ze i takiej bede musiala sprobowac :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczareczki :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Kocham pieczarki pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię faszerowane pieczarki :) i wszystko co można nimi faszerować :) pyszny post mniam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki! Dziś nawet miałam je na obiad:)
OdpowiedzUsuń