Składniki:
1 kg miąższu z dyni (ja użyłam dyni odmiany marble)
2 pory
2 ząbki czosnku
4 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżki kminku
2 łyżki imbiru
sól, pieprz
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Białą część porów kroimy w plasterki. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Do garnka dodajemy tłuszcz, rozgrzewamy, po czym dodajemy pokrojone pory i posiekany czosnek. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy imbir oraz kminek, podsmażamy kolejne dwie minuty. Dodajemy pokrojoną dynię, sól oraz pieprz - całość mieszamy. Wlewamy do garnka bulion, doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy ogień i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie ostudzamy, miksujemy, mieszamy z jogurtem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Pyszna musi być ta zupka :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
ale fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! Nawet nie przypuszczalam, ze dynia byla w dawnej Polsce popularna - a tu prosze, taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuń