poniedziałek, 21 listopada 2011

Kurczak z nerkowcami

Za każdym razem gdy zaglądam na stronę Blog Chef znajduję przepis, który od razu wpada mi w oko. Tym razem wiedziałam, że chcę przyrządzić jakiegoś smacznego kurczaka. I od razu znalazłam "ten" przepis (właściwie to znalazłam dwa przepisy i bardzo ciężko było się zdecydować).

Moja mama określiła sos do kurczaka jako zupełnie inny od tego co jadła do tej pory. Na szczęście zupełnie inny na plus. Jest po prostu pyszny. Moim zdaniem kurczak najlepszy jest świeżo po zrobieniu, kiedy kurczak jest chrupiący. Z czasem skorupka na kurczaku trochę mięknie od sosu - danie nadal jest smaczne, ale ja uwielbiam chrupiącego kurczaka :D

Składniki (6-8 porcji):

1 kg piersi kurczaka

2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

5 łyżeczek skrobi kukurydzianej

3 jajka

2 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego (Blue Dragon, otrzymany do testowania - ale o tym wkrótce)

1 łyżka cukru

1 łyżeczka pieprzu

1 duża zielona papryka

1 duża cebula

2 szklanki orzechów nerkowców (ja dałam połowę tego i moim zdaniem było w sam raz)

dymka

olej do smażenia

Kurczaka kroimy kostkę na jeden kęs. W misce mieszamy mąkę pszenną, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej oraz sodę oczyszczoną. Kawałki kurczaka obtaczamy w mącznej mieszance, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach i ponownie w mącznej mieszance. W woku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka partiami na złoto. Odsączamy na ręcznikach papierowych.

Po usmażeniu kurczaka na odrobinie oleju podsmażamy przez 2-3 minuty posiekaną cebulę i pokrojoną drobno zieloną paprykę. Po podsmażeniu zdejmujemy z woka. W misce mieszamy bulion, cukier, pieprz, sos sojowy, sos ostrygowy oraz 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Wlewamy do woka. Mieszamy aż składniki sosu połączą się ze sobą i całość trochę zgęstnieje. Sos mieszamy z podsmażoną cebulą i papryką oraz kawałkami kurczaka. Dodajemy orzechy nerkowce. Posypujemy posiekaną dymką.

Podajemy z białym ryżem.



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubie wytrawne dania z dodatkiem orzechow i zupelnie sie nie dziwie, ze ten przepis cie skusil - teraz kusi takze i mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam chrupiące orzechy w takich daniach :) To musiało być naprawdę pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi smaku! I nie mogę się doczekać mojej paczuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. juz mi slinka cieknie na takie smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechy sprawdzają się świetnie w każdym daniu. Pyszny kurczak :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj shinju... ;) teraz mnie tez kusi, zwlaszcza po tym, jak zobaczylam zdjecie :) wyglada absolutnie bosko i mam wielka ochote od razu go zrobic. Swietny przepis!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...