Kilka miesięcy temu dostałam propozycję przetestowania produktów marki Blue Dragon do samodzielnego wykonania japońskiej specjalności czyli sushi. Było to dla mnie nie lada wyzwanie, zakończone powodzeniem :) Tym razem do moich drzwi zawitała paczka z produktami kuchni chińskiej marki Blue Dragon. Część produktów była mi już znana wcześniej, jednak z większości do tej pory nie miałam okazji korzystać. W skład zestawu do testowania wchodziły: pełnoziarniste gniazda makaronowe, cztery sosy w saszetkach (Seczuański pikantny pomidorowy, Hoi Sin z czosnkiem, Tajska bazylia z trawą cytrynową oraz Teriyaki), sos ostrygowy (który już używałam przy okazji kurczaka z nerkowcami) oraz dwa słoiki z sosami: Chińskie Curry oraz Satay z orzeszkami ziemnymi.
Dzisiaj przyrządziłam makaron pełnoziarnisty z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego. Seczuański sos pomidorowy ma wyczuwalny słodkawy, pomidorowy smak z nutą pikantności. Pełnoziarnisty makaron jest moim zdaniem świetny. Szybko się przyrządza, jest bardzo smaczny, a pojedyncze gniazda odpowiednie są na porcję dla jednej osoby. Podałam go z kurczakowymi pałeczkami, które wzorowałam na kawałkach kurczaka przyrządzanych ostatnio. Podane proporcje wystarczą dla dwóch osób.
Kurczakowe pałeczki:
20 dag piersi kurczaka
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka
1 jajko
olej do smażenia
W miseczce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz przyprawy (pieprzu cayenne wedle uznania, ja dałam sporo bo chciałam by były pikantne). Jajko roztrzepujemy. Pierś kurczaka kroimy w paseczki, obtaczamy w mącznej mieszance, potem w jajku i ponownie w mącznej mieszance. Strzepujemy nadmiar proszku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy na ręcznikach papierowych.
Pikantny makaron z papryką i kiełkami:
2 gniazdka makaronu pełnoziarnistego Blue Dragon (ok. 100 g makaronu)
1 czerwona papryka
2 czubate łyżki marynowanych kiełków fasoli mung
1 średnia cebula
1 saszetka Seczuańskiego Pikantnego Sosu Pomidorowego Blue Dragon
2 łyżki posiekanej dymki
0.5 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
pieprz, odrobina sosu sojowego
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Makaron przyrządzamy do miękkości zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy na niego pokrojoną w paseczki paprykę i posiekaną cebulę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekany imbir oraz kiełki fasoli mung. Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy odsączony makaron, wlewamy sos z saszetki. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i tak mieszając trzymamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i sosu sojowego.
Podajemy wraz z kurczakowymi paluszkami, posypane świeżo posiekaną dymką
Taki kurak wygląda smakowicie, jestem ciekawa tych orientalnych smaków :)
OdpowiedzUsuńPięknie to ugotowałaś, mam na to danie ogromną ochotę! ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo to apetycznie wygląda. Schrupałabym zawartość talerza z wielką przyjemnością (a taka głodna teraz jestem...) :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba, zwlaszcza panierka do kurczaka - musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńpycha! ja bym bardzo chętnie zjadła :) i dodam jeszcze, że lubię tę firmę ;) jeszcze nas nie zawiodła
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na makaron:) Lubię takie obiady:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Apetycznie.
OdpowiedzUsuń