wtorek, 22 listopada 2011

Kurczakowe pałeczki i pikantny makaron z papryką i kiełkami

Kilka miesięcy temu dostałam propozycję przetestowania produktów marki Blue Dragon do samodzielnego wykonania japońskiej specjalności czyli sushi. Było to dla mnie nie lada wyzwanie, zakończone powodzeniem :) Tym razem do moich drzwi zawitała paczka z produktami kuchni chińskiej marki Blue Dragon. Część produktów była mi już znana wcześniej, jednak z większości do tej pory nie miałam okazji korzystać. W skład zestawu do testowania wchodziły: pełnoziarniste gniazda makaronowe,  cztery sosy w saszetkach (Seczuański pikantny pomidorowy, Hoi Sin z czosnkiem, Tajska bazylia z trawą cytrynową oraz Teriyaki), sos ostrygowy (który już używałam przy okazji kurczaka z nerkowcami) oraz dwa słoiki z sosami: Chińskie Curry oraz Satay z orzeszkami ziemnymi.

Dzisiaj przyrządziłam makaron pełnoziarnisty z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego. Seczuański sos pomidorowy ma wyczuwalny słodkawy, pomidorowy smak z nutą pikantności. Pełnoziarnisty makaron jest moim zdaniem świetny. Szybko się przyrządza, jest bardzo smaczny, a pojedyncze gniazda odpowiednie są na porcję dla jednej osoby. Podałam go z kurczakowymi pałeczkami, które wzorowałam na kawałkach kurczaka przyrządzanych ostatnio. Podane proporcje wystarczą dla dwóch osób.

Kurczakowe pałeczki:

20 dag piersi kurczaka

6 łyżek mąki pszennej

1/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej

0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

sól, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka

1 jajko

olej do smażenia

W miseczce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz przyprawy (pieprzu cayenne wedle uznania, ja dałam sporo bo chciałam by były pikantne). Jajko roztrzepujemy. Pierś kurczaka kroimy w paseczki, obtaczamy w mącznej mieszance, potem w jajku i ponownie w mącznej mieszance. Strzepujemy nadmiar proszku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy na ręcznikach papierowych.

Pikantny makaron z papryką i kiełkami:

2 gniazdka makaronu pełnoziarnistego Blue Dragon (ok. 100 g makaronu)

1 czerwona papryka

2 czubate łyżki marynowanych kiełków fasoli mung

1 średnia cebula

1 saszetka Seczuańskiego Pikantnego Sosu Pomidorowego Blue Dragon

2 łyżki posiekanej dymki

0.5 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru

pieprz, odrobina sosu sojowego

olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Makaron przyrządzamy do miękkości zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy na niego pokrojoną w paseczki paprykę i posiekaną cebulę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekany imbir oraz kiełki fasoli mung. Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy odsączony makaron, wlewamy sos z saszetki. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i tak mieszając trzymamy na małym ogniu jeszcze przez minutę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i sosu sojowego.

Podajemy wraz z kurczakowymi paluszkami, posypane świeżo posiekaną dymką

9 komentarzy:

  1. Taki kurak wygląda smakowicie, jestem ciekawa tych orientalnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to ugotowałaś, mam na to danie ogromną ochotę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Bardzo to apetycznie wygląda. Schrupałabym zawartość talerza z wielką przyjemnością (a taka głodna teraz jestem...) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie podoba, zwlaszcza panierka do kurczaka - musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha! ja bym bardzo chętnie zjadła :) i dodam jeszcze, że lubię tę firmę ;) jeszcze nas nie zawiodła

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na makaron:) Lubię takie obiady:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...