czwartek, 24 listopada 2011

Szpinakowy kisz na kukurydzianym spodzie

Szpinak nie jest moim ulubionym warzywem, ale moja siostra go bardzo lubi. Dlatego gdy w gazecie Sól i Pieprz znalazłam przepis na ten kisz to od razu jej go pokazałam. Oczywiście siostra stwierdziła, że chce go przyrządzić i z moją niewielką pomocą powstał ten kisz :) Podobno był smaczny (tak stwierdzili jedzący, lubiący szpinak), dlatego pomyślałam, że warto zapoznać innych z tą propozycją.

Składniki:

200 g kukurydzy z puszki

155 g miękkiego masła

250 g mąki

400 g szpinaku (przepis nakazuje świeży, my dałyśmy mrożony)

1 cebula

2 ząbki czosnku

350 g kwaśnej śmietany 30%

2 jajka

150 g tartego żółtego sera

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kukurydzę wraz z jej zalewą miksujemy na gładko. Dodajemy do mąki i 125 g masła. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciastem wylepiamy wysmarowana tłuszczem foremkę (średnica 26 cm), formując niewysoki brzeg. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Szpinak płuczemy, gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Osączamy i siekamy (mrożony był już posiekany więc tylko dobrze osączamy). Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na pozostałym maśle. Mieszamy ze szpinakiem, śmietaną i rozkłóconymi jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku. Otrzymany farsz wykładamy na ciasto, posypujemy tartym serem. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (następnym razem wolałabym podpiec przez 10 minut sam spód, a dopiero później wyłożyć na to farsz).

7 komentarzy:

  1. smaczny kisz! I nie mówmy szpinakowi 'a k(i)ysz'! bo w takiej tarcie jest smaczniejszy niz w rozciapanej przedszkolnej formie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak... A i moi Panowie się do niego przekonali, i makaron czy tartę ze szpinakiem zajadają. Taki kisz z pewnością bym nam zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam szpinak, dlatego ten przepis bardzo mnie kusi. W ogóle to ciasto z kukurydzy, bardzo ciekawe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany idealny przepis dla mnie! I kukurydza i szpinak. Wygląda tak apetycznie, że mam ochotę zjeść monitor!

    OdpowiedzUsuń
  5. To by było coś akurat dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię szpinak,bardzo;)chętnie bym spróbowała tego dania.
    ps.dziękuję za pomoc na blogerze!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...