Składniki:
2 łyżki oleju słonecznikowego (najlepsze byłoby tu sklarowane masło, ale ja go nie miałam)
1/2 łyżeczki garam masali
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
1 duża czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
400 g ciecierzycy (już po odsączeniu)
100 ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, chilli (w płatkach w młynku)
W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gorący wrzucamy na niego kumin, garam masalę, kolendrę i kurkumę. Podsmażamy przez kilka sekund uważając by przypraw nie spalić. Następnie wrzucamy do nich posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Mieszamy. Na niewielkim ogniu podsmażamy aż cebulę zmięknie. Dodajemy paprykę, przesmażamy ją z resztą przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki, wlewamy wodę. Skręcamy ogień maksymalnie, przykrywamy garnek pokrywką i podduszamy przez 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i chilli (względem własnego uznania, dla każdego ma być odpowiednio słone, ja chciałam by było tylko lekko pikantne, więc dodałam dosłownie troszkę chilli). Bez przykrycia gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty.
Ja podałam z ryżem jaśminowym.
Przepis dodaję również do akcji "Tylko ze spiżarni 2" ponieważ wszystkie składniki miałam w domu, a w gruncie rzeczy większość mam w domu stale.
Pysznie, aromatycznie i sycąco.. Czyli tak, jak powinno być o tej porze roku.
OdpowiedzUsuńjak aromatycznie z tymi wszystkimi przyprawami. moje ulubione klimaty.
OdpowiedzUsuńtylko z cieciorką mam coś nie tak... kupiłam puszkę Rolnika i nie smakowała mi nic a nic :( jaką kupujesz? a może ja źle ją przygotowałam...
Dawno nie jadłam ciecierzycy, a szkoda, bo bardzo lubię. Szczególnie w takich daniach :)
OdpowiedzUsuńMmmm , smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia:)
Vanilla - Z puszkowych/słoikowych to zawsze robię sobie zapas kiedy w Lidlu jest Tydzień Hiszpański (oni mają takie fajne duże słoiki ciecierzycy i różnych fasoli). Poza tym całkiem niezła jest ciecierzyca firmy KIER.
OdpowiedzUsuńJa za same przyprawy już kocham to danie.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! Już czuję jak pachnie! :)
OdpowiedzUsuń