wtorek, 28 lutego 2012

Sambousek - czyli pieczone arabskie pierożki

Festiwal Kuchni Arabskiej dobiega końca. Z tej okazji wraz z kilkoma osobami przyrządziliśmy wspaniałe pieczone pierożki - sambousek :) Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na ich zrobienie, ponieważ są rewelacyjne w smaku. Mam nadzieję, że Panna MalwinnaMirabelkaEmmaAniaDobromiła, Tu-Tusia oraz Kermeet  są z tego przepisu zadowoleni tak samo jak ja :) Polecam każdemu :) Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Na ciasto:

420 g mąki pszennej (typ 650)

25 g świeżych drożdży, rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody

185 ml wody

4 łyżki oleju

1 łyżka cukru

1.5 łyżeczki soli

Na farsz:

2 łyżki oleju

250 g drobiowego mięsa mielonego (u mnie z indyka)

1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę (100 g)

1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę (100 g)

70 g pokrojonego w kostkę młodego bakłażana (ja zamieniłam to na dodatkowe 70 g cukinii)

150 g pokrojonego w kostkę, odpestkowanego i obranego ze skórki pomidora (ja użyłam pomidory w całości z puszki, pokroiłam je w kostkę i odsączyłam trochę na sitku)

1 łyżka pasty pomidorowej

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki przyprawy 7 smaków

2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (zamieniłam na pestki słonecznika)

sól

Dodatkowo: 1 jajko + sezam

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy olej i palcami mieszamy go z mąką tworząc coś w stylu kruszonki. Następnie wlewamy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, mieszamy. Dolewamy wodę i wyrabiamy aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Na oleju podsmażamy przez 2 minuty cebulę, dodajemy mięso i smażymy je. Gdy mięso nie będzie już surowe wrzucamy do mięsa paprykę, cukinię i bakłażana. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową oraz doprawiamy solą. Podduszamy przez kolejnych 5 minut, płyny muszą w tym czasie odparować. Wyłączamy ogień pod farszem, dodajemy orzeszki (lub pestki słonecznika), pieprz oraz przyprawę 7 smaków. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu, sklejamy brzegi formując pierożek. Pierożki układamy na natłuszczonej blaszce (lub tak jak ja na papierze do pieczenia). Pierożki na blaszce trzymamy w ciepłym miejscu przez 30 minut, a następnie smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy 12-13 minut w ok. 220 stopniach.

Ja podałam z dodatkiem czosnkowego dipu :)

Przyprawa 7 smaków:
1/4 szklanki czarnego pieprzu

1/4 szklanki kuminu

1/4 słodkiej papryki

1/8 szklanki mielonych goździków

1/8 szklanki mielonej kolendry

2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu



(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE


14 komentarzy:

  1. Pycha :)

    Dzięki za wirtualne gotowanie i do następnego :)
    P. S. Chyba o mnie zapomniałaś w poście ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi, ale oprócz tego przemawia do mnie niesamowicie świetnie skomponowany farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście na jeden - dwa kęsy, do następnego wspólnego gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem bardzo zadowolona z przepisu, w moim domu wszystkim te pierożki smakowały :) Ten farsz jest naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale podoba mi się ten pęknięty na pierwszym planie!
    dziękuję za wspólne gotowanie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wyglądają, też myślałem o pestkach słonecznika ale w końcu zdecydowałem się na orzechy nerkowca :), fajny pomysł z pistacjami :), dzięki za wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piniowych nigdzie nie udało mi się kupić, a że i tak potrzebne mi były pestki słonecznika to skorzystałam z nich i tutaj. Bardzo pasowały :)

      Usuń
  7. Pestki słonecznika to świetny pomysł. Dorzucę je następnym razem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pieczone pierożki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja przecudnie - zaluje, ze nie mialam kiedy ich zrobic, ale na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam skorzystać z tego przepisu :D

      Usuń
  10. wow jak one apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najbardziej lubię sambouseki z Damaszku - z pastą z mięsa mielonego i ostrej harrisy. Fajnie, że będę je mogła zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...