Składniki:
1 duża czerwona papryka
1 czerwona cebula
1/2 szklanki świeżych kiełków fasoli mung
sałata lodowa
ok. 200 g sera feta
1/2 szklanki czarnych oliwek
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy liście na kawałki. Paprykę kroimy w mniejsze paseczki, cebulę w cienkie półplasterki. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na 3 części. Na półmisku układamy kolejno sałatę, paprykę, cebulę, kiełki, ser feta oraz oliwki. W miseczce trzepaczką łączymy dokładnie oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Tak otrzymanym dressingiem polewamy sałatkę.
W sałatkowaniu poza mną udział wzięli:
- Pela http://smakiprzysmaki.blogspot.com/
- Lejdi http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/?ticaid=6e1f8
- Mopsik http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
- Maggie http://maggiegotuje.blogspot.com/
- Michał http://paszczakgotuje.blogspot.com/
- Król http://pysznoscikrola.blogspot.com/
- Śliwka http://greenplumsss.blogspot.com/
- Magda http://yobada.blogspot.com/
- Wiera http://terazjedzmnie.blogspot.com/
- Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
- Dobromiła- http://dobrosmaki.blogspot.com/
- Lejdi http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/?ticaid=6e1f8
- Mopsik http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
- Maggie http://maggiegotuje.blogspot.com/
- Michał http://paszczakgotuje.blogspot.com/
- Król http://pysznoscikrola.blogspot.com/
- Śliwka http://greenplumsss.blogspot.com/
- Magda http://yobada.blogspot.com/
- Wiera http://terazjedzmnie.blogspot.com/
- Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
- Dobromiła- http://dobrosmaki.blogspot.com/
Przepyszna ta Twoja "grecka wariacja". Aż mi się zachciało oliwek spoglądając na nią. Takie powitanie wiosny to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie to wasze wspolne gotowanie. Mam przy okazji kilka pomyslow na kolorowe salatki :) Przepysznie.
OdpowiedzUsuńgrecka mniej czy bardziej, zawiera najlepszą pod wiosennym słonkiem fetę i moje ukochane oliwki. A o pomidorkach pomyślimy za jakiś czas... VIVA LA VIOSNA! dzięki za spotkanie w kuchni, pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe przywitanie wiosny:)
OdpowiedzUsuńWspaniała wiosenna sałataka!:)
OdpowiedzUsuńTakie sałatki to ja z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńJak widzę fetę to nie mogę się opanować :) Zjadłabym ze dwa talerze takiej sałatki ;)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie wariacje na temat sałatki greckiej, z kiełkami fasoli jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWidzę, że poszłyśmy w podobne klimaty smakowe;)
OdpowiedzUsuńCo tam wiosna, twoja salatka pachnie latem i wakacjami!
OdpowiedzUsuńmmmmm.... to lubię!
OdpowiedzUsuńGreat salad dish, looks healthy and delicious.
OdpowiedzUsuń:) bardzo mi się podoba (tylko ja zrobiłbym z zielonymi oliwkami bo za czarnymi nie przepadam) :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIście wiosennie:)
OdpowiedzUsuńPokrojone w paski czarne oliwki nadają wspaniałego uroku wszystkim sałatkom :) uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńuwielbiam Fete!! :) wyglada fajnie
OdpowiedzUsuńzjadłabym :D
OdpowiedzUsuńprzyda mi się coś lekkiego po takim obżarstwie :/