Tym razem do wspólnego gotowania zachęciła nas Pela proponując przepis, który znam już od jakiegoś czasu. Autorką przepisu jest Krystyna z forum cincin, a we wspólnym gotowaniu udział wzięli również: Pela, Maggie, Paszczak, Mirabelka, Dobromiła oraz Chantel.
Takie muffiny z kurczaka są świetną alternatywą dla klasycznych kotletów z piersi kurczaka lub roladek drobiowych. W przypadku farszu do muffinów mamy naprawdę duże pole do popisu. Mój farsz był lekko zmodyfikowaną wersją oryginalnego przepisu. Myślę, że świetnie pasowałyby tu również piersi z indyka, a nawet cieniutko rozbity schab.
Składniki:
3 piersi kurczaka
1/4 czerwonej papryki
6-7 pieczarek (o średnicy ok. 5 cm)
1 trójkącik sera topionego
1/2 cebuli
garść tartego sera grana padano
sól, pieprz, słodka papryka
1 łyżka masła
majonez
+ masło do wysmarowania formy
Cebulę drobno siekamy, pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę. Od piersi kurczaka odkrawamy polędwiczki, każdą z nich przekrajawamy w 1/3 odcinając cieńszą część. Grubszą część piersi przekrawamy poprzecznie na dwa cienkie kawałki. Każdy z kawałków kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy kawałki kurczaka w wysmarowanych masłem dołkach foremki muffinowej tak by kurczak wystawał poza dołki (mniejsze kawałki po dwa, na zakładkę).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie cebulę i pieczarki. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Serek topiony rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Rozpuszczony serek oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę paprykę mieszamy z pieczarkami i cebulą - całość mieszamy jeszcze z tartym grana padano. Powstały farsz układamy w dołkach z kurczakiem, Zakrywamy wystającymi z dołków kawałkami kurczaka.Wierzch smarujemy majonezem. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.
Ja swoje muffiny podałam z białym ryżem oraz dość konkretnym w smaku, lecz nie dominującym sosem musztardowym.
Sos musztardowy
2 łyżki masła
1.5 łyżki mąki
1 szklanka bulionu
1.5 łyżki musztardy (u mnie rosyjska)
sól, ostra papryka
Masło rozpuszczamy w rondelku, przesmażamy na niej mąkę aż będzie lekko złotawa. Wlewamy gorący bulion, mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy musztardę. Podgrzewamy na małym ogniu aż sos uzyska dobrą konsystencję. Doprawiamy odrobiną soli i ostrą papryką.
po prostu bomba pomysl ;)
OdpowiedzUsuńZ pieczareczkami? mmmm
OdpowiedzUsuńsmakowita wersja :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, mam nadzieję, że następnym znajdę czas, by z Wami pichcić :).
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym serkiem topionym :) dzięki za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńWidze, ze i u ciebie pyszny musztardowy sos :)
OdpowiedzUsuńznowu smakowitości... Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń