niedziela, 15 kwietnia 2012

Kurczęce muffiny w sosie musztardowym

Tym razem do wspólnego gotowania zachęciła nas Pela proponując przepis, który znam już od jakiegoś czasu. Autorką przepisu jest Krystyna z forum cincin, a we wspólnym gotowaniu udział wzięli również: Pela, Maggie, Paszczak, Mirabelka, Dobromiła oraz Chantel.

Takie muffiny z kurczaka są świetną alternatywą dla klasycznych kotletów z piersi kurczaka lub roladek drobiowych. W przypadku farszu do muffinów mamy naprawdę duże pole do popisu. Mój farsz był lekko zmodyfikowaną wersją oryginalnego przepisu. Myślę, że świetnie pasowałyby tu również piersi z indyka, a nawet cieniutko rozbity schab.

Składniki:

3 piersi kurczaka

1/4 czerwonej papryki

6-7 pieczarek (o średnicy ok. 5 cm)

1 trójkącik sera topionego

1/2 cebuli

garść tartego sera grana padano

sól, pieprz, słodka papryka

1 łyżka masła

majonez

+ masło do wysmarowania formy

Cebulę drobno siekamy, pieczarki czyścimy i  kroimy w kostkę. Od piersi kurczaka odkrawamy polędwiczki, każdą z nich przekrajawamy w 1/3 odcinając cieńszą część. Grubszą część piersi przekrawamy poprzecznie na dwa cienkie kawałki. Każdy z kawałków kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy kawałki kurczaka w wysmarowanych masłem dołkach foremki muffinowej tak by kurczak wystawał poza dołki (mniejsze kawałki po dwa, na zakładkę).

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie cebulę i pieczarki. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Serek topiony rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Rozpuszczony serek oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę paprykę mieszamy z pieczarkami i cebulą - całość mieszamy jeszcze z tartym grana padano. Powstały farsz układamy w dołkach z kurczakiem, Zakrywamy wystającymi z dołków kawałkami kurczaka.Wierzch smarujemy majonezem. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. 


Ja swoje muffiny podałam z białym ryżem oraz dość konkretnym w smaku, lecz nie dominującym sosem musztardowym.

Sos musztardowy

2 łyżki masła

1.5 łyżki mąki

1 szklanka bulionu

1.5 łyżki musztardy (u mnie rosyjska)

sól, ostra papryka

Masło rozpuszczamy w rondelku, przesmażamy na niej mąkę aż będzie lekko złotawa. Wlewamy gorący bulion, mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy musztardę. Podgrzewamy na małym ogniu aż sos uzyska dobrą konsystencję. Doprawiamy odrobiną soli i ostrą papryką.




7 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają, mam nadzieję, że następnym znajdę czas, by z Wami pichcić :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym serkiem topionym :) dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widze, ze i u ciebie pyszny musztardowy sos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu smakowitości... Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...