piątek, 13 kwietnia 2012

Burgery z czerwonej fasoli - wersja nr 2

Od jakiegoś czasu stałam się wielką fanką wegetariańskich burgerów/kotlecików. Można je podawać zarówno w bułce w formie klasycznego burgera lub jako samodzielny składnik obiadowy. Są smaczne, sycące, a ich przygotowanie trwa bardzo krótko. Jestem przekonana, że te fasolowe burgery zasmakują każdemu wielbicielowi strączkowych.

Składniki (na 3-4 burgery):

1 puszka czerwonej fasoli

1/2 cebuli

1 łyżka słodko-pikantnego sosu chilli

3-4 łyżki mąki pszennej

1/4 łyżeczki ostrej papryki

sól, pieprz

Czerwoną fasolę odsączamy, płuczemy na sicie i odstawiamy do odsączenia. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki. Do malaksera przekładamy fasolę i cebulę, dodajemy sos chilli oraz paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy całość na jak najbardziej gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Przekładamy masę do miski, mieszamy z mąką. Wilgotną dłonią formujemy burgery i smażymy je na nieprzywieralnej patelni. Masa na burgery jest dość lepka, dlatego konieczne jest formowanie wilgotną dłonią.



Moje burgery smażone były na kropli tłuszczu na ceramicznej patelni grillowej firmy Delimano. Na takiej patelni burgery mimo kleistej konsystencji nie przykleiły się do powierzchni patelni tylko ładnie przyrumieniły. A to wszystko na odrobinie oleju.

Podałam je z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chiili oraz z przypieczonymi, chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami.



Zobacz też:

- burgery z czerwonej fasoli, wersja nr 1
- burgery z ciecierzycy


18 komentarzy:

  1. wege burgery :) sos chilli jest chyba faktycznie wspaniałym do nich dodatkiem :) jam jam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubie takie bezmiesne kotleciki i burgery. Swietnie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Są pyszne, proste, szybkie i... tanie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są zdrowie, białkowe i na dodatek nie trzeba mielić mięsa :) Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. na hasło burgery z czerwonej fasoli robię się głodna , wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo tak, wyglądają niezwykle smakowicie! Shinju na królową wegańskich burgerów!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam czerwoną fasolę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapragnęłam jutro je przygotować :) brzmi świetnie, tak też wygląda więc musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza tym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - w ciągu 15 minut można zrobić :)

      Usuń
    2. Kochana właśnie je zrobiłam i zjadłam są mega apetyczne i fajnie pikantne :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że Ci smakowały :) Polecam też inne burgery np te z ciecierzycy :)

      Usuń
  9. wyglądają jak mięsne, nie jeden dałby się oszukać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie apetyczne zdjęcie. Przepis chętnie wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezłe, od razu mam ochotę wypróbować przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Fasolowym burgerom mówię tak, zdecydowane tak.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie dzisiaj myślałam, że muszę zrobić jakieś domowe hamburgery. Mój M oczywiście takich strączkowych nie zje, ale dla siebie na pewno zrobię fasolowe lub z ciecierzycy . Wyglądają świetnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są bardzo smaczne :) A już za tydzień pojawią się kolejne burgery - z ciecierzycy :) A na oku mam jeszcze inne :D

      Usuń
  14. Na to, żeby burgery robić z czerwonej fasoli bym nie wpadł.. ale uwielbiam ją w każdej postaci, więc muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...