wtorek, 8 maja 2012

Mini wrapy na jeden kęs

W ubiegłą sobotę miałam okazję być uczestnikiem pikniku połączonego z grillowaniem, w ramach uczczenia urodziny naszej koleżanki (Domka, jeszcze raz wszystkiego najlepszego Ci życzę :) ). Gdy wybieramy się na klasyczny piknik dobrze jest wziąć ze sobą do jedzenia rzeczy do których nie potrzebujemy talerzy czy sztućców. Warto zwrócić też uwagę by były to potrawy którymi trudno się ubrudzić. Świetnie sprawdzają się tu przekąski na jeden kęs. Jedną z takich przekąsek przygotowałam na sobotni piknik. Były to wrapowe roladki. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i sprawiające mało logistycznych problemów na pikniku. Takie wrapy są dość uniwersalna przekąska, ponieważ można użyć do nich wiele różnych składników :) Dziś zaprezentuję Wam te które przygotowała ostatnio :)

Jeśli nie macie dostępu do wrapów to takie roladki śmiało można przygotować z własnoręcznie usmażonych naleśników. Też będzie smacznie :)


Składniki (na ok. 16-20 kawałków):

2 duże wrapy

1 łyżka pesto (u mnie bazyliowo-pomidorowe)

1 łyżka sosu musztardowego z pieprzem

8 cienkich plastrów szynki (u szynka w stylu szwarcwaldzkiej)

3/4 szklanki tartego żółtego sera (na grubych oczkach tarki)

1/2 szklanki kiełków rzodkiewki

Na każdym wrapie rozsmarowujemy sos (na jednym pesto, na drugim musztardowy z pieprzem). Następnie na każdym z nich rozkładamy po 4 plastry szynki, posypujemy równomiernie żółtym serem. Na wierzchu równomierni rozkładamy kiełki rzodkiewki. Każdy z wrapów ciasno rolujemy. Ostrym nożem kroimy na około 1 - centymetrowe kawałki, każdy z nich spinamy wykałaczką.


Inne wypróbowane połączenia:
- sos czosnkowy, salami, ser, kiełki brokuła
- sos bbq, wędzona szynka, ser, kiełki rzodkiewki

Przepis dodaję do akcji "Czas na piknik" oraz "Finger Food"

Czas na piknik 2012!   




16 komentarzy:

  1. To idealna piknikowa przekaska - no i mozna je nadziac wedle gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak podanych jeszcze nie jadłam, a tortille uwielbiam. Świetnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie sobie zapiszę ten przepis. Idealnie na jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają. Małe i świetnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na wiosenne przyjęcia w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem co przygotuję na Euro przed tv;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja:) w sam rtaz na piknik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :) Uwielbiam takie roladki - malutkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, też robię takie czasami na wieczory przez TV, albo piknik ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak robisz sos musztardowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten konkretny z pieprzem był akurat kupny, ale poza tym robię taki: mieszam kilka łyżek bardzo gęstego jogurtu greckiego z musztardą (ilość zakleżna od tego jak bardzo musztardowy chcemy), doprawiam solą i pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami soku cytrynowego.

      Usuń
  11. super pomysł na piknik! Na pewno ciekawszy i chyba zdrowszy niż tradycyjne kanapki z bułą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo moj maz uwielbia takie dania - musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...