W moim domu gdy mowa była o rybie to zazwyczaj chodziło o klasyczne filety z białej ryby smażone w panierce z bułki tartej. Po wielu latach tego typu dania są w stanie się znudzić. Z tego powodu poszukuję nowych możliwości :) Ostatnio przygotowana ryba a'la Veracruz zainspirowała mnie do uduszenia filetów w dość prostym, klasycznym sosie pomidorowym. Smacznie i lekko :)
Składniki (2-3 porcje):
2-3 filety białej ryby
1 puszka krojonych pomidorów
1 niewielka czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 łyżka dobrej oliwy
sól, pieprz
Czerwoną cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Z gałązki tymianku obrywamy listki i siekamy je. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz posiekany tymianek. Na małym ogniu podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wlewamy krojone pomidory. Doprawiamy sola i pieprzem i podduszamy przez około 7-8 minut na bardzo małym ogniu. Do podduszonego sosu przekładamy filety białej ryby (można je podzielić na mniejsze kawałki). Podduszamy pod przykryciem przez około 10 minut aż ryba będzie uduszona. Od czasu do czasu mieszamy zawartość garnka poruszając nim w sposób okrężny (mieszanie łyżką w garnku może spowodować rozpadanie się kawałków ryby). Podajemy z białym, ugotowanym na sypko ryżem.
u mnie z reguły jest tusza albo też filet smażony w panierce. Podoba mi się ta propozycja. Rzadko wychodzę na przeciw rybie w innej odsłonie, ponieważ po prostu jest mi łatwiej ją tylko podsmażyć i dodać surówkę, ale masz rację, to się w końcu nudzi ;) dodam sobie tę wersję do zakładek, co może i ja w końcu zrobię z rybą coś innego :) buziaki!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bardziej w moim guscie niz ryba w panierce!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Właśnie szukałam pomysłu na bezmięsny obiad:)
OdpowiedzUsuńTaka rybka mogłaby mi zasmakować :)
OdpowiedzUsuńJa lubię taką rybkę i wolę niż klasycznie smażoną. :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje Twoja wersja.
Pozdrowienia:)
Ryby w panierce nie lubię, za to w takim pomidorowym sosie bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńRyba wcale nie musi być nudna! Ja bardzo lubię "ubierać" ją w co innego niż paniera z bułki tartej. Twoja wersja jest świetna - lekka i smacznie pomidorowa.
OdpowiedzUsuńczesto robie podobna ;D
OdpowiedzUsuńBardzo proste i szybkie danie. I bardzo smaczne, co najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, jeśli smakowało :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze marchewkę i seler lub pietruszkę, doprawiam ostrą papryką :) Zainspirowana Twoim przepisem stworzyłam taką wariację :) Super przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuń