piątek, 18 maja 2012

Francuskie tosty

Przeglądając książkę Nigelli z ekspresową kuchnia trafiłam na francuskie tosty. Wyglądały bardzo apetycznie, dlatego naszła mnie wielka ochota do przygotowania czegoś takiego na śniadanie. Nigella swoje tosty proponuje podać z sosem przygotowanym z pomarańczowej marmolady, a ja swoje podałam ze smacznym złotym syropem, który chętnie stosuję do różnych placków, naleśników, pancake'ów i innych tego typu dań. Do tostów francuskich pasuje idealnie :)

Jeśli macie jakieś pieczywo z dnia poprzedniego to ten przepis jest idealny do wykorzystania takiego pieczywa. Ja przygotowałam tosty z chałki, która pozostała w domu :) Często przygotowuję też podobne tosty w wersji słonej, ostrej.

Składniki:

2 kromki białego pieczywa (u mnie końcówka smacznej drożdżowej chałki)
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
szczypta cukru
1.5 łyżki masła (u mnie Skarszewskie)

Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy lekko. Dodajemy mleko, cynamon oraz cukier, ubijamy trzepaczką do otrzymania w miarę jednolitego płynu. Do przygotowanego płynu wkładamy kromki pieczywa, trzymamy w nim 1-1.5 minuty aż nasiąknie, po czym odwracamy i trzymamy aż pieczywo wchłonie resztę płynu. Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy na nim namoczone pieczywo. Na małym ogniu smażymy aż będzie rumiane, po czym przewracamy na drugą stronę i również smażymy do złotego koloru.

Ja swoje tosty polałam złotym syropem (golden syrup), ale śmiało możecie podać je z jakąś marmoladą, sosem deserowym czy też po prostu posypać cukrem pudrem.


Do smażenia tostów wykorzystałam bardzo smaczne Masło Extra Skarszewskie pochodzące z mleczarni w Skarszewach. Bardzo mi smakuje to masło, więc jeśli macie możliwość zakupu to polecam :) Jeśli nie macie w pobliżu produktów tej mleczarni to od niedawna funkcjonuje sklep internetowy, w którym można dokonać zamówienia produktów prosto do domu :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam francuskie tosty:)aż mi ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo je lubię ale często robię w wersji na ostro - z ostrą papryką i innymi przyprawami

    OdpowiedzUsuń
  3. Też często robię takie na słono/ostro :) Najczęściej kładę wtedy jeszcze plasterek sera na nich :) Nawet dopisałam je do posta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, lubie ja takie tosty! No i to doskonaly sposob na zutylizowanie chleba, ktory widzial juz lepsze czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niby takie proste- ale jaka uczta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja takie uwielbiam... a wieki nie jadłam. Muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich jeszcze nie jadłam [aż wstyd], ale dziś je zrobiłam..pycha..

    OdpowiedzUsuń
  8. A widziałaś te ze śliwkami? Są boskie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...