poniedziałek, 21 maja 2012

Tostadas z fasolą i serem

Tostada w kuchni meksykańskiej to przede wszystkim podpieczona tortilla. Podaje się ją samodzielnie jako dodatek do innych dań lub zapieka z dodatkami na wierzchu. Ja postanowiłam wykorzystać przepis na bardzo prostą tostadę z fasolą i serem z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska". Otrzymałam w ten sposób bardzo smaczną przekąskę :)

Składniki:

3 duże pszenne tortille (u mnie były mniejsze kukurydziane ok. 5 sztuk)

1 mała cebula

1 łyżka oleju roślinnego

420 g odsączonej fasoli (u mnie czerwona)

1/2 szklanki pomidorowej salsy (u mnie podduszony przecier pomidorowy)

1/3 szklanki śmietany

1/2 szklanki grubo startego sera (np cheddara)

sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Zeszkloną cebulę miksujemy w malakserze z fasolą aż otrzymamy gładką pastę. Otrzymaną pastę przekładamy ponownie na patelnię, dodajemy salsę pomidorową oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortille kroimy w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy pastę fasolową oraz trochę tartego sera. Układamy na lekko otłuszczonej blaszce i podpiekamy w piekarniku aż ser się roztopi. (Chociaż ja wolałam nie kroić tortilli. Nałożyłam pastę fasolową na całość tortilli, posypałam serem i pokroiłam dopiero po zapieczeniu).




Zapraszam też Was do przeczytania wywiadu ze mną u Pauliny z PrzepisoTeki:

14 komentarzy:

  1. Wygląda jak pizza, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je kiedyś i potwierdzam , są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. mm.. ja już czuję, że memu by smakowało!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Popieram pomysł pokrojenia po zapieczeniu :) Dzięki, dodaję do przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie pyszna przekaska - dla mnie wystarczylaby za caly obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak pizza, bardzo apetycznie, więc oczywiście mnie zaciekawiło. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak apetycznie, że chyba kiedys zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  8. musze ten przepis zrobic, bo wyglada oblednie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam czegoś takiego, ale wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrzebowałyśmy ciekawego przepisu na wykorzystanie tortilli (których miałyśmy spory zapas dzięki "super promocji" ;p ). Ten okazał się strzałem w 10! :) Do masy dodałyśmy trochę słodkiej i ostrej papryki mielonej, dla podkręcenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szkoda ze nie ma przepisu na tostady. zauwazylam ze wiekszosc zamiata pod wspolny dywan produkty jak tortilla, tostada, tacos, enchilada. wszystko to ponoc to samo mimo ze maja wielosc nazw. a do tego wiekszosc odsyla po gotowe, podejrzane, tortille ze sklepu....nie tego sie raczej oczekuje po stronie kulinarnej

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...