Chiński smażony ryż z jajkiem to bardzo popularna potrawa. W gruncie rzeczy wcale się nie dziwię. W kraju o tak dużym spożyciu ryżu jest to idealna metoda na wykorzystanie ryżu ugotowanego w nadmiarze do innych potraw. Ryż z jajkiem można połączyć z wieloma różnymi dodatkami tworząc za każdym razem nieco inne danie. Jako podstawę swojego danie wykorzystałam przepis na ryż smażony z jajkami, pochodzący z książki "Łatwa kuchnia chińska" Kena Homa. Jednak ponieważ chciałam by było to sycące danie obiadowe urozmaiciłam je o dodatek wcześniej upieczonej karkówki i warzyw.
Składniki (2 porcje):
1 cebula
1 pomarańczowa papryka (lub czerwona)
3-4 plastry upieczonej karkówki (grubości 0.5 cm)
1.5 szklanki ugotowanego ryżu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chilli
1 łyżka oleju
2 jajka
2 łyżka posiekanego szczypiorku
Plastry karkówki kroimy w mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dorzucamy karkówkę. Podsmażamy całość przez 2 minuty.
Do woka dodajemy ryż, sos sojowy oraz sos chilli. Smażymy cały czas mieszając. W miseczce rozkłócamy jajka, dodajemy do nich szczyptę soli. Gdy ryż już będzie gorący zsuwamy go na jedną połowę woka, a na drugą wylewamy rozkłócone jajka. Gdy jajka zaczną się ścinać mieszamy je całkowicie z resztą zawartości woka. Trzymamy na małym ogniu całość jeszcze około minuty, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Wahałam się dziś czy dodać chiński smażony ryż, ale padło jednak na serowe scones ;)
OdpowiedzUsuńA Twoje propozycja ciekawa muszę przyznać :)
ryz tez lubie ;p
OdpowiedzUsuńU mnie ryż smażony z jajkiem czeka na publikację. Połówek go uwielbia;)
OdpowiedzUsuń