poniedziałek, 4 czerwca 2012

Młoda kapusta duszona z dymką i pomidorami

Wiecie jak to jest gdy kupuje się pewne składniki, potem nie ma czasu na przyrządzenie z nich żadnej potrawy, aż w końcu nadchodzi taki moment, że po prostu zwlekać dłużej nie można? Wtedy z reguły tworzy się nie wykorzystywane do tej pory połączenia. Ten przepis powstał w kuchni mojej mamy właśnie w taki sposób - jako wykorzystanie zapomnianej główki kapusty oraz dymki. Jeśli lubicie młodą duszoną kapustę to taka odmiana powinna Wam smakować :)

Składniki:

1 duża główka młodej kapusty

2 duże cebuli dymki (cebulki + szczypior)

4 twarde pomidory

1 litr wody

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka oliwy

sól, papryka ostra, biały pieprz

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie. Cebulki z dymki kroimy w półplasterki, szklimy na 1 łyżeczce oliwy. Szczypior kroimy. Do podduszonej kapusty dodajemy zeszklone cebulki oraz pokrojony szczypior. Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kapusty wraz z kminkiem. Doprawiamy solą, pieprzem białym i ostrą papryką. Podduszamy odkryte 10-15 minut do odparowania pozostałej wody, próbujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy.


16 komentarzy:

  1. Młodą kapustę uwielbiam. Z pomidorami jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Natchnęłaś mnie, zrobię dziś. Mój dziadek robił z pomidorami, ja robię według przepisu mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam młodą kapustę, ale dopiero od tego roku. wcześniej strasznie jej nie lubiłam. do swojej wersji dodaje bardzo dużo koperku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pewnych rzeczy się "dojrzewa" :) Ja jeszcze do niedawna nie lubiłam ogórków kiszonych, małosolnych. A teraz bardzo mi smakują :)

      Usuń
  4. oj tak shinju, znam ten ból zakupów, które potem czekają na tę jedną chwilę heh i mi się zdarza. Ale wiesz, gdy już mnie przyciśnie, to często gęsto znajdę jakiś dobry przepis :D bo mam główny składnik heh a tak to szukam i znaleźć często nic nie mogę ;) także dobrze jest mieć w domu w zanadrzu młodą kapustę ;) duszona jest dobra, ale z pomajdorami jeszcze nie jadłam. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hihi... jak ja dobrze to znam :))) czasem po prostu nie można dłużej czekać, albo data przydatności patrzy na mnie jak wyrzut sumienia... i wtedy właśnie powstają najlepsze pomysły! połączenia smakowe, które wchodzą w kanon rodzinnej kuchni, coś co pamiętają z domu dzieci i niosą dalej w świat :)

    a taką młodą kapustkę to bym wciągnęła raz dwa ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. robie podobna, smakuje bombowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam młodą kapustę. Zwłaszcza w wykonaniu mojego dziadka. Takiej nie jadłem jeszcze ale czuję, że jest wyśmienita, napewno przetestuje w domu. Mam juz Głoda na tą kapustkę:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka taka młoda kapustka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka taka młoda kapustka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. kapustka i pomidor, uwielbiam to połączenie :) wygląda apetycznie, ach te nasze mamy...

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat zastanawiałam się co począć z zalegającą w lodówce kapustą. To mam już ten problem z głowy. Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...