Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i smaczny deser. Można przyrządzić je w kokilkach i wtedy każdy dostanie swoją indywidualną porcję lub w jednym naczyniu do zapiekania i porozdzielać między chętnych do pałaszowania :) Uniwersalność tego deseru polega na tym, że pod kruszonką możemy zapiec takie owoce na jakie tylko mamy ochotę. Ja wybrałam jak najbardziej sezonowe truskawki na wspólne przyrządzenie owoców pod kruszonką. razem ze mną owoce przygotowali: Panna Malwinna, Mops w kuchni, Lejdi, Maggie, Kabka, Emma, Ania, Chantel, Wiera oraz Paszczak.
Składniki (ok. 6 porcji):
500 g truskawek
150 g mąki pszennej
100 g dobrego zimnego masła
50 g brązowego cukru
cukier z prawdziwą wanilią
odrobina masła do wysmarowania foremek
Truskawki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki układamy w wysmarowanych masłem kokilkach. Posypujemy szczyptą cukru z prawdziwą wanilią.
Mąkę mieszamy z brązowym cukrem, dodajemy pokrojone zimne masło i palcami ugniatamy kruszonkę. Otrzymaną kruszonkę układamy na truskawkach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podajemy gorące :)
Truskawki pod kruszonką możemy podać z dodatkiem zimnych lodów :)
Truskawkujemy na całego.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.
Tak bardzo lubie crumble, ze pewnie bez problemu spalaszowalabym taka duza porcje dla calej rodziny ;)
OdpowiedzUsuńsezon truskawkowy rozpoczęty:) przepis wykorzystam w niedzielę:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)
UsuńPychota! Uwielbiam truskawki,a crumble jest wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńo tak ,truskawki pasują do crumble :) u mnie też w większości truskawki :D widzę, że też Ci trochę opadły, ale i pewnie szybko zniknęło z ramekinów ;) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tego, a wygląda całkiem zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam crumble, to naprawdę smaczny, a prosty deser :)
Usuńidealne zestawienie na lato - owocowe crumble i lody :D
OdpowiedzUsuńPrzeglądałam wszystkie crumble z naszego grona i myślałam, że tylko ja zrobiłam bez rabarbaru, ale jednak nie jestem sama :) Poprzeglądam więc może dalej ;)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić crumble truskawkowe, bo uwielbiam truskawki na gorąco w wypiekach.
Z truskawkami wychodzi taki smaczny truskawkowy mus pod kruszonką.
UsuńDziękuję pięknie za słowa pochwały, bardzo mi miło! Twoje zdjęcia bardzo dobre, pokazują'swojskość' kruszonki, jakkolwiek dziwnie to brzmi :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPieczone w małych kokilkach jest efektowniejsze do podania. Muszę sobie takie sprawić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskaweczki i wszystkie przepisy z ich udziałem są pyszne!
OdpowiedzUsuń