piątek, 8 czerwca 2012

Truskawki pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i smaczny deser. Można przyrządzić je w kokilkach i wtedy każdy dostanie swoją indywidualną porcję lub w jednym naczyniu do zapiekania i porozdzielać między chętnych do pałaszowania :) Uniwersalność tego deseru polega na tym, że pod kruszonką możemy zapiec takie owoce na jakie tylko mamy ochotę. Ja wybrałam jak najbardziej sezonowe truskawki na wspólne przyrządzenie owoców pod kruszonką. razem ze mną owoce przygotowali: Panna Malwinna, Mops w kuchni, Lejdi, Maggie, Kabka, Emma, AniaChantel, Wiera oraz Paszczak.

Składniki (ok. 6 porcji):

500 g truskawek

150 g mąki pszennej

100 g dobrego zimnego masła

50 g brązowego cukru

cukier z prawdziwą wanilią

odrobina masła do wysmarowania foremek

Truskawki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki układamy w wysmarowanych masłem kokilkach. Posypujemy szczyptą cukru z prawdziwą wanilią.

Mąkę mieszamy z brązowym cukrem, dodajemy pokrojone zimne masło i palcami ugniatamy kruszonkę. Otrzymaną kruszonkę układamy na truskawkach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podajemy gorące :)

Truskawki pod kruszonką możemy podać z dodatkiem zimnych lodów :)


15 komentarzy:

  1. Truskawkujemy na całego.:)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak bardzo lubie crumble, ze pewnie bez problemu spalaszowalabym taka duza porcje dla calej rodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezon truskawkowy rozpoczęty:) przepis wykorzystam w niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Uwielbiam truskawki,a crumble jest wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak ,truskawki pasują do crumble :) u mnie też w większości truskawki :D widzę, że też Ci trochę opadły, ale i pewnie szybko zniknęło z ramekinów ;) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze tego, a wygląda całkiem zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam crumble, to naprawdę smaczny, a prosty deser :)

      Usuń
  7. idealne zestawienie na lato - owocowe crumble i lody :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeglądałam wszystkie crumble z naszego grona i myślałam, że tylko ja zrobiłam bez rabarbaru, ale jednak nie jestem sama :) Poprzeglądam więc może dalej ;)
    Muszę w końcu zrobić crumble truskawkowe, bo uwielbiam truskawki na gorąco w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami wychodzi taki smaczny truskawkowy mus pod kruszonką.

      Usuń
  9. Dziękuję pięknie za słowa pochwały, bardzo mi miło! Twoje zdjęcia bardzo dobre, pokazują'swojskość' kruszonki, jakkolwiek dziwnie to brzmi :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczone w małych kokilkach jest efektowniejsze do podania. Muszę sobie takie sprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam truskaweczki i wszystkie przepisy z ich udziałem są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...