czwartek, 26 lipca 2012
Sałatka z grillowanego bakłażana i cukinii z fetą
Sedno tkwi w prostocie. Ta sałatka powstała w mojej kuchni w momencie gdy szukałam pomysłu na przystawkę, którą przygotowuje się szybko, bez zbytniego nakładu pracy i będzie dość lekka. Przygotowuje się ją w zaledwie kilka minut.
Do głowy przyszło mi wykorzystanie świeżych sezonowych warzyw: cukinii wyhodowanej na działce i małych bakłażanów na które natrafiłam u sprzedawcy niedaleko domu. Moim zdaniem o tej porze roku powinno się przede wszystkim korzystać z dobrodziejstwa natury. Nie rozumiem tych wszystkich, którzy będąc otoczonymi przez piękne, świeże warzywa korzystają z mrożonek. No ale każdy sam decyduje o tym co będzie jadł :) Ja polecam jedzenie dużej ilości sezonowych składników :)
Przygotowana przeze mnie porcja znikła błyskawicznie i okazała się bardzo smaczna :) Warzywa grillowałam na patelni grillowej, ale jeśli jesteście w plenerze i marzy Wam się jakiś lżejszy składnik grilla - to z użyciem tacek bez problemu możecie przygotować taką sałatkę na grillu. Z tego powodu przepis dodaję do akcji Grill 2012, organizowanej przez właścicielkę bloga Mops w kuchni.
Składniki:
2 małe bakłażany lub 1 większy
sól
1 cukinia (lub 3-4 malutkie - ja miałam z działki kilka takich o średnicy ok 2 cm i długości 10 cm)
1 łyżeczka przyprawy grillowej (w skład używanej przeze mnie wchodzą: sól, czosnek, papryka słodka, kolendra, cukier, majeranek, gorczyca, papryka ostra, rozmaryn, owoc jałowca, pieprz czarny, goździki, liście laurowe - brak glutaminianu i innych dziwnych dodatków)
2 łyżki oliwy
200 g sera feta
Dressing:
3 łyżki dobrej oliwy
1/2-1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Bakłażany kroimy w cienkie plasterki (ok. 0.5 cm grubości), dokładnie solimy, układamy na sitku i odstawiamy na co najmniej 20 minut, by się "spocił". W ten sposób usuwamy z bakłażana goryczkę. Po tym czasie bakłażany lekko odciskamy na sitku, następnie płuczemy dokładnie z całej soli i osuszamy na ręcznikach papierowych.
Cukinię kroimy w plasterki takiej samej grubości jak plastry bakłażana. Cukinię oraz osuszone plastry bakłażana przekładamy do miski. Dodajemy do nich oliwę oraz przyprawę grillową. Dokładnie obtaczamy plastry warzyw w oliwie i przyprawach.
Plastry warzyw wysypujemy na mocno rozgrzaną patelnię grillową lub na tackę na grilla. Grillujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ser feta kroimy w kostkę. Do małej miseczki dodajemy składniki dressingu i trzepaczką ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przypieczone, ciepłe warzywa wykładamy na półmisek, z wierzchu posypujemy pokrojoną fetą i polewamy dressingiem. Można całość lekko przemieszać. Podajemy od razu.
Ja grillowałam na patelni grillowej ceramicznej Delimano.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tak jak napisałaś :) dobrodziejstwa natury. zgadza sie, że idealna jest zawsze prostota, ale dla mnie diabeł tkwi... w czosnku :D pewnie nie powstrzymalabym się przed dodaniem ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, jakbym miała więcej czasu to bym posiekała parę ząbków czosnku i dodała do oliwy z przyprawą. I pozwoliła tak warzywom poleżeć trochę :)
UsuńŚwietne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, w 100% moje smaki :)
OdpowiedzUsuńgrillowana cukinia i baklazan sa po prostu genialne w smaku ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki,a cukinię i bakłażana uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki:) Zachęcają:)
OdpowiedzUsuńłaaa! uwielbiam sałatki, szczególnie latem!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńFajna letnia sałatka. Na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńIdealna :) Kocham wszystkie jej smaki!
OdpowiedzUsuń