poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Makaron z krewetkami i zielonymi warzywami

Będąc czytelnikiem mojego bloga nie sposób nie zauważyć tego jak bardzo lubię makarony. Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych, więc klasyczne włoskie makarony bardzo często goszczą na moim stole. Polubiłam też azjatyckie makarony i potrawy z ich użyciem. Takie potrawy są smaczne i bardzo szybkie do przygotowania, co mi odpowiada :)

Makaron z tego przepisu jest właśnie taki jak potrzeba - smaczny, szybki w przygotowaniu, a dla wielbicieli pikantnych smaków... czuć w nim ostrość :) Jeśli wolicie łagodniejsze smaki to możecie zrezygnować z papryczki użytej do marynowania krewetek, a ostry sos chilli zastąpić np słodkim sosem chilli, który jest dużo lżejszy. Będzie smacznie, ale łagodniej :)

Składniki (dla 2 osób):

ok. 14 krewetek Black Tiger (u mnie mrożone obgotowane)

3 duże ząbki czosnku

1.5 łyżeczki sosu sojowego

1 malutka czerwona papryczka chilli

2 porcje azjatyckiego makaronu typu noodle

1/2 cebuli

1 niewielka zielona papryka

5 cienkich cebulek dymek (cebulki + szczypior)

1 łyżeczka ostrego sosu chilli

kawałek świeżego imbiru (u mnie o średnicy ok. 1 cm i długości 2.5 cm)

sos sojowy

1 łyżka oleju

Ząbki czosnku oraz chilli bardzo drobno siekamy, mieszamy z sosem sojowym. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Wkładamy do sojowej marynaty, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Cebulę drobno siekamy. Zieloną paprykę oczyszczamy i kroimy w niewielkie paseczki. Dymki kroimy w cienkie plasterki (cebulki będą plasterkami, szczypior będzie w formie krążków). Imbir drobno siekamy.

Makaron noodle wrzucamy do wrzątku i gotujemy w nim przez 3 minuty (lub zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i trzymamy pod przykryciem aż zmięknie).

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego cebulę. Podsmażamy ją przez około minutę cały czas mieszając, po czym dodajemy paprykę oraz imbir. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Następnie dodajemy krewetki z marynatą. Smażymy przez minutę, dodajemy sos chilli, smażymy kolejne dwie minuty. Do woka przekładamy odsączony makaron, pokrojone dymki z szczypiorem. Całość dokładnie mieszamy, skrapiamy lekko sosem sojowym. Podajemy.



10 komentarzy:

  1. podobny już u ciebie widziałam, fajnie, że z zielonymi warzywkami. A makarony, włoskie czy azjatyckie - wychodzą Ci rewelacyjnie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :D Cieszę się, że się podobają :)

      Usuń
  2. Podoba mi sie - i zdecydowanie postawilabym na pikantniejsza wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba makaron, który zastosowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja makarony też bardzo lubię, krewetki niestety nie. Właśnie wczoraj M robił i wyjadłam sam makaron :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można by też tak przyrządzić cieniutkie paseczki kurczaka :) Też wyszłoby smacznie.

      Usuń
  5. Powoli oswajam się z krewetkami i już czuję, że to danie będzie pierwsze, jakie przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam wszystko w lodowce wiec do dziela ;D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...