Na działce obrodziły nam cukinie i kilka z nich naprawdę bardzo mocno wyrosło. Jedna z nich leżąc sobie na kuchennym stole zachęciła mnie do przyrządzenia placków. Jako, że miałam też wielką ochotę na kukurydzę, postanowiłam te warzywa połączyć w jedną całość i stworzyć placki z kukurydzą i cukinią. Dodatkowo dorzuciłam trochę ostrej papryczki, która leżała w lodówce i pyszne dymki (które naprawdę bardzo lubię). Powstały smaczne placki, idealne na lekką przekąskę, wcześniejszą kolację czy zabranie na piknik :)
Składniki (na ok. 16 placków):
1 bardzo duża cukinia (moja ok. 25 cm długości, ok. 8-10 cm średnicy)
2 kolby kukurydzy
5 cieniutkich cebulek dymek
1 niewielka papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 jajka
6 łyżek mąki pszennej
sól (ok. 1/3-1/2 łyżeczki + trochę do posypania cukinii)
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona. Miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na durszlaku, solimy i odstawiamy na 15 minut.
Z kolb kukurydzy ścinamy ziarna, wykładamy na sitko, płuczemy. W niewielkim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy ją. Do osolonej wody wrzucamy ziarna kukurydzy i gotujemy je 8-10 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią posiekane dymki ze szczypiorem oraz posiekane ząbki czosnku i papryczkę. Podsmażamy przez 2 minuty.
Cukinię z durszlaka odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski.
Odcedzamy ziarna kukurydzy, dodajemy do nich przesmażone dymki, czosnek i chilli. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone dodajemy do cukinii. Do warzyw wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość. Solimy.
Nakładamy łyżką placuszki na patelnię. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej stronie. Odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Przepis dodaję do akcji Kukurydziane Wariacje:
Tak. Zdecydowanie. Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
UsuńBardzo lubię takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńAle fajne te Twoje placki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie wytrawne placuszki!
OdpowiedzUsuńTakiego połaczenia jeszcze nie wypróbowałam, a zapowida się smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemne połączenie :)
Usuńfajne placuszki :) na pewno wspaniały dodatek kukurydzy :) same cukiniowe też były dobre, ale muszę wypróbować raz z kukurydzą :) buziaki!!
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się:)
OdpowiedzUsuńkocham kukurydze, szczegolnie ta gotowana z kolby ;)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do cukinii jak do jeża już od roku, sama nie wiem czemu - skoro można z niej wyczarować takie smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że mój Połówek, jak nie lubi cukinii, tak w Twoich plackach by się zakochał;)
OdpowiedzUsuńzucchini is quite plentiful this time of year for us and this recipe to use it up looks amazing.
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie, ta kukurydza wyziera z nich jak małe słoneczka. Pyszności, następnym razem też zrobię cukiniowe z kukurydzą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
jeszcze nie jadłam takich placków, ale cukinię uwielbiam, więc do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńThose look really good!
OdpowiedzUsuń