wtorek, 7 sierpnia 2012

Placki z cukinii i kukurydzy

Na działce obrodziły nam cukinie i kilka z nich naprawdę bardzo mocno wyrosło. Jedna z nich leżąc sobie na kuchennym stole zachęciła mnie do przyrządzenia placków. Jako, że miałam też wielką ochotę na kukurydzę, postanowiłam te warzywa połączyć w jedną całość i stworzyć placki z kukurydzą i cukinią. Dodatkowo dorzuciłam trochę ostrej papryczki, która leżała w lodówce i pyszne dymki (które naprawdę bardzo lubię). Powstały smaczne placki, idealne na lekką przekąskę, wcześniejszą kolację czy zabranie na piknik :)

Składniki (na ok. 16 placków):

1 bardzo duża cukinia (moja ok. 25 cm długości, ok. 8-10 cm średnicy)

2 kolby kukurydzy

5 cieniutkich cebulek dymek

1 niewielka papryczka chilli

2 ząbki czosnku

2 jajka

6 łyżek mąki pszennej

sól (ok. 1/3-1/2 łyżeczki + trochę do posypania cukinii)

Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona. Miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na durszlaku, solimy i odstawiamy na 15 minut.

Z kolb kukurydzy ścinamy ziarna, wykładamy na sitko, płuczemy. W niewielkim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy ją. Do osolonej wody wrzucamy ziarna kukurydzy i gotujemy je 8-10 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią posiekane dymki ze szczypiorem oraz posiekane ząbki czosnku i papryczkę. Podsmażamy przez 2 minuty.

Cukinię z durszlaka odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski.

Odcedzamy ziarna kukurydzy, dodajemy do nich przesmażone dymki, czosnek i chilli. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone dodajemy do cukinii. Do warzyw wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość. Solimy.

Nakładamy łyżką placuszki na patelnię. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej stronie. Odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.


Przepis dodaję do akcji Kukurydziane Wariacje:

Kukurydziane wariacje

16 komentarzy:

  1. Tak. Zdecydowanie. Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie wytrawne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego połaczenia jeszcze nie wypróbowałam, a zapowida się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne placuszki :) na pewno wspaniały dodatek kukurydzy :) same cukiniowe też były dobre, ale muszę wypróbować raz z kukurydzą :) buziaki!!

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham kukurydze, szczegolnie ta gotowana z kolby ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przymierzam się do cukinii jak do jeża już od roku, sama nie wiem czemu - skoro można z niej wyczarować takie smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że mój Połówek, jak nie lubi cukinii, tak w Twoich plackach by się zakochał;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zucchini is quite plentiful this time of year for us and this recipe to use it up looks amazing.

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają cudownie, ta kukurydza wyziera z nich jak małe słoneczka. Pyszności, następnym razem też zrobię cukiniowe z kukurydzą.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze nie jadłam takich placków, ale cukinię uwielbiam, więc do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...