Składniki (dla 4 osób):
1/2 dyni hokkaido, obrana, oczyszczona, miąższ pokrojony w kostkę
1 duża cukinia, pokrojona w ćwierćplasterki
1 cebula, posiekana
1 puszka (400 g) mleka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2/3 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
1 łyżeczka posiekanej papryczki pepperoni
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki masła klarowanego
100 ml gorącej wody
świeża kolendra do posypania (lub tak jak u mnie, z braku świeżej, suszone liście kolendry ok. 1 łyżeczki)
W garnku rozgrzewamy klarowane masło i smażymy na nim cebulę. Gdy cebula będzie prawie miękka dodajemy czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pastę curry oraz dynię. Podsmażamy przez 2 minuty, zalewamy gorącą wodą i podduszamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię, zalewamy całość mleczkiem kokosowym, doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zawartość garnka zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy tymianek i pozwalamy sosowi jeszcze przez parę minut pyrkotać. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (lub suszoną).
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
O tak, nie ma to jak curry w chlodny dzien. No i to swietny sposob na czyszczenie lodowki!
OdpowiedzUsuńRozgrzewa rewelacyjnie to fakt :)
UsuńO tak! Curry to zdecydowanie najlepsze danie na jesienne dni :) Fajnie, że miałaś mleczko kokosowe pod ręką :)
OdpowiedzUsuńTego typu składniki staram się zawsze mieć pod ręką :)
UsuńSmakowicie mi to wygląda ;-)I tak jakby zapachniało tu nagle curry!
OdpowiedzUsuńPyszności Uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńShinju, pysznie prezentuje się Twoje danie. Uwielbiam dynię i potrawy z jej dodatkiem
OdpowiedzUsuńJa też. Z każdym kolejnym daniem coraz bardziej lubię dynię :)
UsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńTak, tak :) Pysze jest :)
Usuńty wiesz, że ja nigdy curry nie jadłam! przyjedź i mi ugotuj :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo proste, a zarazem pyszne :) Spróbuj przyrządzić :)
UsuńJak pysznie wygląda. Dynia i cukinia - to musi smakować dobrze.:)
OdpowiedzUsuńI smakuje świetnie :D
UsuńO matko curry z dynią. Już w myślach lecę do sklepu z językiem wywalonym po kolana :-) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :D
Usuńrobie podobne ale bez cukinii ;p
OdpowiedzUsuńJa miałam jeszcze działkową cukinię, więc pomyślałam również o niej :D
UsuńAle mam na to ochotę, takie rozgrzewające, jesienne curry z prawdziwego zdarzenia !
OdpowiedzUsuńAle pyszne!! Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie curry :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie to wygląda... :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńDonoszę, że wypróbowałam. Lekkie i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń