wtorek, 2 października 2012

Curry z dyni i cukinii

Miałam w lodówce dynię i cukinię, jednak brakowało mi konkretnego pomysłu na obiad. Potrzebowałam porady, popchnięcia mnie w jakąś stronę. I wtedy Eve zasugerowała, że jeśli stoi gdzieś u mnie mleczko kokosowe to mogłabym przygotować curry. To był świetny pomysł, bo miałam zarówno mleczko kokosowe jak i pasty curry oraz inne składniki, które mogły się przydać do przygotowania curry. Podczas gotowania część dyni i cukinii się rozpadła, część pozostała w kawałkach. Smaki warzyw, mleczka kokosowego i pasty curry idealnie współgrają tworząc aromatyczną, pikantną całość.


Składniki (dla 4 osób):

1/2 dyni hokkaido, obrana, oczyszczona, miąższ pokrojony w kostkę

1 duża cukinia, pokrojona w ćwierćplasterki

1 cebula, posiekana

1 puszka (400 g) mleka kokosowego

2 łyżeczki czerwonej pasty curry

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2/3 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru

1 łyżeczka posiekanej papryczki pepperoni

1/2 łyżeczki tymianku

2 łyżki masła klarowanego

100 ml gorącej wody

świeża kolendra do posypania (lub tak jak u mnie, z braku świeżej, suszone liście kolendry ok. 1 łyżeczki)

W garnku rozgrzewamy klarowane masło i smażymy na nim cebulę. Gdy cebula będzie prawie miękka dodajemy czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pastę curry oraz dynię. Podsmażamy przez 2 minuty, zalewamy gorącą wodą i podduszamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię, zalewamy całość mleczkiem kokosowym, doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zawartość garnka zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy tymianek i pozwalamy sosowi jeszcze przez parę minut pyrkotać. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (lub suszoną).

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.



25 komentarzy:

  1. O tak, nie ma to jak curry w chlodny dzien. No i to swietny sposob na czyszczenie lodowki!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Curry to zdecydowanie najlepsze danie na jesienne dni :) Fajnie, że miałaś mleczko kokosowe pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego typu składniki staram się zawsze mieć pod ręką :)

      Usuń
  3. Smakowicie mi to wygląda ;-)I tak jakby zapachniało tu nagle curry!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Shinju, pysznie prezentuje się Twoje danie. Uwielbiam dynię i potrawy z jej dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Z każdym kolejnym daniem coraz bardziej lubię dynię :)

      Usuń
  6. ty wiesz, że ja nigdy curry nie jadłam! przyjedź i mi ugotuj :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo proste, a zarazem pyszne :) Spróbuj przyrządzić :)

      Usuń
  7. Jak pysznie wygląda. Dynia i cukinia - to musi smakować dobrze.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko curry z dynią. Już w myślach lecę do sklepu z językiem wywalonym po kolana :-) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba :D

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Ja miałam jeszcze działkową cukinię, więc pomyślałam również o niej :D

      Usuń
  10. Ale mam na to ochotę, takie rozgrzewające, jesienne curry z prawdziwego zdarzenia !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszne!! Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smakowicie to wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Donoszę, że wypróbowałam. Lekkie i pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...