Nigdy wcześniej nie jadłam marchewkowej zupy. Marchewka zazwyczaj była obecna w wielu zupach, lecz nigdy nie stanowiła głównego składnika. Gdy znalazłam przepis na tą zupę to wiedziałam, że trzeba będzie wypróbować. Słodycz marchewki połączona z ostry smakiem peperoncino i charakterystycznym smakiem prażonych ziaren kuminu tworzy bardzo ciekawy zestaw smaków. Zdecydowanie wart spróbowania :)
Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z: Maggie, Panną Malwinną, Dobromiłą, Bartoldzikiem oraz nową w naszym gronie Siaśką.
Składniki (dla 4 osób):
1 litr warzywnego bulionu, gorącego
125 ml mleka
600 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
140 g czerwonej soczewicy
2 łyżki oliwy (u mnie oliwa Fine Food)
2 łyżeczki nasion kuminu
szczypta płatków chilli (u mnie spora szczypta pokruszonego peperoncino)
jogurt naturalny
Na suche dno garnka wrzucamy chilli oraz nasiona kuminu. Prażymy je przez chwilę, aż nasiona zaczną podskakiwać. Łyżką wyjmujemy połowę nasion z garnka i odkładamy na talerzyk.
Do pozostałych w garnku nasion dodajemy startą marchewkę, soczewicę oraz oliwę. Warzywa zalewamy gorącym bulionem oraz mlekiem. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut aż soczewica będzie miękka.
Całość zupy miksujemy na gładko. Podajemy posypane odrobiną odstawionego, podprażonego kuminu oraz z kleksem naturalnego jogurtu.
Dziekuję za wspólne gotowanie :D Zupkę nie raz powtórzę!
OdpowiedzUsuńdzis bylo u was pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pysznie się zapowiada.:)
OdpowiedzUsuńaaaa ja też chcę zrobić fajną zupę!!!!
OdpowiedzUsuńI u mnie byla jedzona wczoraj i dzisiaj dopkladnie z tego samego przepisu z Good Food. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńcudowny kolor. :)
OdpowiedzUsuńTo jest jedna z tych zup, ktore na pewno zagoszcza na dobre na moim stole. Pycha!
OdpowiedzUsuńZupka naprawdę pyszna i godna polecenia :-) Dzięki za wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńRewlacja! z chęcią spróbuję!:)
OdpowiedzUsuńGenialna zupka! i jaki ma wspaniały kolor!:-)
OdpowiedzUsuńdzieki za polecenie ;) nie wiem czy dlatego ze nie szukalam ale nie widzialam tej pasty w sklepach, gdzie ja mozna kupic i za ile? ;>
OdpowiedzUsuńPastę curry możesz kupić w większości orientalnych sklepów, a także w dziale Kuchnie Świata w marketach, np w Carrefourze - słoiczek kosztuje tam ok. 7 zł.
Usuńfajna ta zupa. żałuję, że nie udało mi się dołączyć :(
OdpowiedzUsuńna pewno przepis wypróbuję!
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń