sobota, 6 października 2012

Zupa marchewkowo-soczewicowa

Nigdy wcześniej nie jadłam marchewkowej zupy. Marchewka zazwyczaj była obecna w wielu zupach, lecz nigdy nie stanowiła głównego składnika. Gdy znalazłam przepis na tą zupę to wiedziałam, że trzeba będzie wypróbować. Słodycz marchewki połączona z ostry smakiem peperoncino i charakterystycznym smakiem prażonych ziaren kuminu tworzy bardzo ciekawy zestaw smaków. Zdecydowanie wart spróbowania :)

Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z: Maggie, Panną Malwinną, Dobromiłą, Bartoldzikiem oraz nową w naszym gronie Siaśką.

Składniki (dla 4 osób):

1 litr warzywnego bulionu, gorącego

125 ml mleka

600 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach

140 g czerwonej soczewicy

2 łyżki oliwy (u mnie oliwa Fine Food)

2 łyżeczki nasion kuminu

szczypta płatków chilli (u mnie spora szczypta pokruszonego peperoncino)

jogurt naturalny

Na suche dno garnka wrzucamy chilli oraz nasiona kuminu. Prażymy je przez chwilę, aż nasiona zaczną podskakiwać. Łyżką wyjmujemy połowę nasion z garnka i odkładamy na talerzyk.

Do pozostałych w garnku nasion dodajemy startą marchewkę, soczewicę oraz oliwę. Warzywa zalewamy gorącym bulionem oraz mlekiem. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut aż soczewica będzie miękka.

Całość zupy miksujemy na gładko. Podajemy posypane odrobiną odstawionego, podprażonego kuminu oraz z kleksem naturalnego jogurtu.


14 komentarzy:

  1. Dziekuję za wspólne gotowanie :D Zupkę nie raz powtórzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pysznie się zapowiada.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaaa ja też chcę zrobić fajną zupę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. I u mnie byla jedzona wczoraj i dzisiaj dopkladnie z tego samego przepisu z Good Food. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest jedna z tych zup, ktore na pewno zagoszcza na dobre na moim stole. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka naprawdę pyszna i godna polecenia :-) Dzięki za wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewlacja! z chęcią spróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialna zupka! i jaki ma wspaniały kolor!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzieki za polecenie ;) nie wiem czy dlatego ze nie szukalam ale nie widzialam tej pasty w sklepach, gdzie ja mozna kupic i za ile? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastę curry możesz kupić w większości orientalnych sklepów, a także w dziale Kuchnie Świata w marketach, np w Carrefourze - słoiczek kosztuje tam ok. 7 zł.

      Usuń
  10. fajna ta zupa. żałuję, że nie udało mi się dołączyć :(
    na pewno przepis wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...