Ogonki raków kusiły mnie już od dawna, ale nie miałam na nie pomysłu. Myślałam i myślałam, ale nie mogłam się na nic zdecydować. Wiedziałam jedno: musi być z makaronem. Ostatecznie doszłam do wniosku, że nie ma co kombinować nadmiernie, trzeba postawić na prostotę. Przygotowałam prosty sos winno-śmietanowy, z porem i ogonkami raków. Pyszny :)
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść ogonków raków to spróbujcie. Moim zdaniem warto :)
Składniki (2 porcje):
160-200 g makaronu (ja użyłam fusilli bucati lunghi, ale dobrze się tu sprawdzi też zwykłe spaghetti)
100 g ugotowanych ogonków raków, opłukanych i osuszonych
100 ml białego wytrawnego wina
80 ml śmietanki 30%
1 por (biała część o długości ok. 8 cm)
1/3 szklanki posiekanego szczypioru
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
2 łyżki oliwy
sól
czarny pieprz (najlepiej w młynku, świeżo mielony)
Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni (najlepiej głębszej, bo będziemy sos mieszać z makaronem) rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej przez kilka sekund posiekany czosnek. Dodajemy pokrojonego pora. Podsmażamy na niewielkim ogniu aż zacznie mięknąć, a następnie zalewamy winem. Dusimy do miękkości pora (w tym czasie część wina odparuje).
W tym samym czasie makaron gotujemy al dente.
Gdy por będzie już miękki na patelnię wrzucamy ogonki rakowe. Podduszamy je przez minutę, a następnie wlewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż sos stanie się jednolity i trochę zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron dodajemy na patelnię, mieszamy aby cały obkleił się sosem. Na koniec dodajemy posiekany szczypior, mieszamy, podajemy.
Pyszne risotto!
OdpowiedzUsuńUwielbiam raki w tej postaci.
Wspaniałe są też w sałatkach.
Pozdrowienia!
Wprawdzie risotto to nie jest :) Ale nad risotto z rakami też się zastanawiałam. Myślę, że wyszło by pyszne.
UsuńO mamusiu... Zglodnialam na sam widok tego makaronu.
OdpowiedzUsuńTo chyba znaczy, że wygląda apetycznie :)
UsuńJeju! Ten makaron wygląda cudnie! Co to za makaronik??
OdpowiedzUsuńTen makaron to fusilli bucati lunghi:
Usuńhttp://www.pastaigragnanesi.it/pastaigragnanesi/media/0/12464403030980/fusilli_lunghi.jpg
Pyszności.
OdpowiedzUsuńAleż czarujesz smakiem!
OdpowiedzUsuń