piątek, 25 stycznia 2013

Dhal z czerwonej soczewicy

Dawno już nie było na moim blogu żadnego wspólnego gotowania z innymi blogerami. ostatnie zawirowania życiowe ograniczały mój wolny czas przeznaczony na gotowanie. Na szczęście już się skończyło i teraz będę mogła więcej gotować. Wraz z Maggie, Wierą, Siaśką oraz Dobromiłą przygotowałyśmy dhal. Przepis dodaję również do zimowej edycji akcji Warzywa Strączkowe.

Dhal (dahl, dal, daal) to ogólne określenie oznaczające rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch) oraz na indyjskie potrawy przyrządzane ich bazie. Podaje się je z ryżem lub chlebkami roti. Jest to aromatyczne, pełne smaku danie dzięki bogactwu przypraw, tak charakterystycznemu dla kuchni indyjskiej. Ja nie trzymałam się ściśle przepisu - zainspirowałam się i zrobiłam trochę po swojemu bardzo prosty dhal z czerwonej soczewicy i pomidorów. Wyszło pysznie :) 

Składniki (4 porcje):
(inspiracja tym przepisem)

2 łyżki klarowanego masła
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 - 3.5 łyżeczki Arhar Dal Masala (indyjska mieszanka przypraw: kolendra, czerwone chilli, sól, gorczyca, kurkuma, kumin, płatki cebuli, tamarynda, suszony imbir, płatki czosnku, goździki, gałka muszkatołowa, liście curry, asafetida)
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
1 puszka pomidorów bez skórki
sól
ryż basmati

Soczewicę dokładnie płuczemy zimną wodą na sicie i odsączamy. Przekładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy aż soczewica zacznie być miękka.

W głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki klarowanego masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i smażymy go przez 30 sekund. Posypujemy wszystko przyprawą Arhar Dal Masala, mieszamy i podsmażamy na niewielkim ogniu całość przez 2 minuty. Następnie dodajemy soczewicę wraz z wodą z jej gotowania (ja odjęłam około pół szklanki). Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Pomidory z puszki odcedzamy z soku i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z soczewicą. Gotujemy całość jeszcze przez 7-10 minut. Ja podałam z ryżem basmati ugotowanym na sypko. 



9 komentarzy:

  1. Niemal czuje ten bukiet przypraw... Wyglada tak niepozornie, a smakuje na pewno wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo spodobała mi się ta mieszanka przypraw - jest świetna :)

      Usuń
  2. Już pisałam u Maggie - że to takie paćkowate, ale znając życie, smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego typu dania mają to do siebie, że są trochę paćkowate :D Trzeba to przeżyć - ważne, że w smaku są świetne :)

      Usuń
  3. Prawda, ze pyszne? :) Nie ma to jak dobry, rozgrzewajacy dhal zima :)

    Milego tygodnia Shinju!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, takie danie niezwykle syci i rozgrzewa, jest świetne na zimę :) Ja również życzę Ci miłego tygodnia :)

      Usuń
  4. Ta przyprawa jest niezwykła! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...