poniedziałek, 28 stycznia 2013

Klopsiki z papryką, szczypiorkiem i serem feta

U mnie po raz kolejny klopsiki. Ten sposób podania mięsa mielonego jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, dlatego staram się wymyślać nowe wersje, by nam się te klopsiki nie znudziły. Robiłam już wersję klopsików z mozzarellą w środku, tym razem zdecydowałam się nadziać je fetą. Dodatkowo urozmaiciłam je dodatkiem szczypiorku oraz czerwonej papryki by nie były takie czysto mięsne. Takie mięsne kuleczki możecie podać ze swoim ulubionym sosem. U mnie najczęściej pojawiają się różne wersje sosu pomidorowego, pojawia się też sos koperkowy. Klopsiki pokazane na zdjęciu zostały uduszone w dość delikatnym sosie tymiankowym.


Składniki:

1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 jajko
1 czerwona papryka, pokrojona z bardzo drobną kostkę (ok. 3x3 mm lub mniej)
1 duża cebula, bardzo drobno posiekana
pęczek szczypiorku, pokrojony drobno
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
sól, pieprz
200 g sera feta, pokrojonego w niewielką kostkę (ok. 1x1 cm)
ew. bułka tarta
olej do smażenia

Cebulę bardzo drobno siekamy i smażymy na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i podsmażamy go z cebulą. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy paprykę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Jeśli masa mięsna jest zbyt klejąca dodajemy w niewielkich ilościach bułkę tartą.

Formujemy małą kuleczkę, smażymy ją - sprawdzamy w ten sposób czy mięso jest odpowiednio doprawione. Jeśli nie to dodatkowo doprawiamy. Pamiętajmy, że klopsiki będą nadziewane serem feta, który jest dość słony - w związku z tym uważajmy by nie przesadzić z soleniem mięsa. Można przygotować testowego klopsika już z fetą i wtedy określić czy całość jest dobrze doprawiona. 

Nabieramy porcję mięsa na jednego klopsika, spłaszczamy ją. Układamy na środku kostkę sera feta, obklejamy masą mięsną formując klopsika. W ten sposób formujemy wszystkie klopsiki. 

Uformowane klopsiki obsmażamy na niezbyt dużej ilości oleju, a następnie osączamy na ręcznikach papierowych. Przekładamy do przygotowanego sosu i dusimy w nim przez około 20 minut.




8 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. :)
    Lubimy różne klopsiki, chyba wypróbuję kiedyś pomysł z fetą :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tylko trzeba naprawdę zwrócić uwagę na solenie by nie wyszło za słone :)

      Usuń
  2. Witam,
    przepraszam za zaległości w zaglądaniu na Twojego bloga!
    Ale już jestem, patrzę co u Ciebie...i widzę jedno z moich ulubionych dań obiadowych.. ;) ubóstwiam klopsiki. W zasadzie bardzo dawno ich nie jadłam. Muszę sobie ukulać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj spokój, każdemu się zdarza :D Klopsiki bardzo lubię :) I uwielbiam to określenie "kulanie" :D

      Usuń
  3. Co racja, to racja: klopsiki mozna przyrzadzic na tyle sposobow, ze nie moga sie znudzic! Ta wersja bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można naprawdę eksperymentować z nimi :)

      Usuń
  4. Kolejna ciekawa propozycja na pyszny obiad:) Klopsiki mogłabym jeść na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam Ci moje klopsikowe pomysły :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...