czwartek, 10 stycznia 2013

Farfalle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym

Wędzony łosoś w sosie śmietanowym to dość popularne i często spotykane danie. W sumie nic dziwnego - w przygotowaniu szybkie, nie potrzebuje dużej ilości ciężko dostępnych składników, no i najważniejsze - takie danie jest smaczne. I dla mnie jeszcze jeden duży plus - to danie zawiera makaron :)

Składniki (2 porcje):

200 g makaronu farfalle (kokardek)
100 g plastrów wędzonego łososia, pokrojonych w niewielkie kawałeczki
6 łyżek śmietany (u mnie 18%)
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany
2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

W tym czasie w garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej przez chwilę czosnek (nie należy dopuścić do zbrązowienia). Następnie dodajemy śmietanę i cały czas mieszając łączymy ją z czosnkiem i oliwą. Gdy śmietana połączy się z oliwą dodajemy pokrojonego wędzonego łososia. Na małym ogniu gotujemy sos przez 3-4 minuty, a następnie dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Do garnka z sosem dodajemy ugotowany, świeżo odcedzony makaron. Mieszamy z sosem. Podajemy posypane po wierzchu posiekanym koperkiem.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron z łososiem. Ostatnio zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe i o dziwo efekt był bardzo pozytywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, któregoś razu spróbuje dodać trochę mleczka kokosowego :)

      Usuń
  2. Szybko i pysznie :). Ja do łososia uwielbiam dodać pora i marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No por mi bardzo do łososia pasuje :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie dania - po pierwsze makaron, a po drugie mój ukochany łosoś... Chetnie bym dzisiaj zjadła takie danko :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chetnie zrobie Ci takie danie :)

      Usuń
  4. Przepyszne danie! :) Uwielbiam takie makarony ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. super:) lubię takie połączenie:) jeszcze bym pecorino posypała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi jakoś tutaj ser nie pasował :) Ale wiadomo, że mamy różne smaki, więc może też byłoby smacznie.

      Usuń
  6. Super pysznie wygląda! Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z nieba mi spadasz! Mam w lodówce kawał wędzonego łososia i nie wiem, co z nim zrobić. Jakoś mi tym razem nie podszedł... ale z makaronem zjem wszystko. A to wygląda na niezły patent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mam nadzieję, że będzie Ci coś takiego smakowało :)

      Usuń
  8. prosto i pysznie, bardzo lubię takie obiady

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie, bez komplikacji. Tak jak lubię! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja do makaronu z łososiem (z reguły jednak pappardelle, bo ten mi najbardziej smakuje), dodaję kapary. Tak podawaną pastę jadłam jakiś czas temu w restauracji Augusta w Krakowie. Kapary tu świetnie pasują, bo podkreślają smak całej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy dodatek :) Dziękuję za sugestię, następnym razem wypróbuję dodatek kaparów :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...