piątek, 8 lutego 2013

Burgery z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów, z sosem ogórkowym i kiełkami

Wegetariańskie burgery dawno temu skradły moje serce. Z wielką chęcią je przygotowuję i bardzo mnie cieszy, że moja rodzina (a przynajmniej jej większość) polubiła dania tego typu :) W tym tygodniu zdecydowałam się na burgery z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów, które podałam z sosem ogórkowym i warzywami. 

Chrupiąca bułka, pyszny soczewicowy kotlet, delikatny sos, wyrazista cebula oraz kiełki... to wszystko w połączeniu z klasycznym listkiem sałaty tworzy smak wspaniałego domowego, bezmięsnego burgera.
Polecam z całego serca :)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Odkryj Kujawski ze Smakiem" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A., producent linii Kujawski ze Smakiem.


Burgery z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów (6 sztuk):

200 g czerwonej soczewicy
6-7 suszonych pomidorów z oliwy, osuszonych i pokrojonych drobno
1 niewielka cebula, drobno posiekana
1 jajko
3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
kilka łyżek bułki tartej
sól, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia, np Kujawskiego

Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie i przekładamy do garnka. Zalewamy ją dwiema szklankami wody i gotujemy przez około 20 minut aż soczewica się rozgotuje. Po ugotowaniu wykładamy ją na sito i zostawiamy na 15-20 minut, żeby ją odsączyć, od czasu do czasu mieszamy ją. Posiekaną drobno cebulę szklimy na jednej łyżce oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Odsączoną czerwoną soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy suszone pomidory, podsmażoną cebulę, olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią (2 łyżki) i roztrzepane jajko. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy powoli bułkę tartą i mieszamy ją z masą (aż do uzyskania zwartej konsystencji). Z otrzymanej masy formujemy 6 burgerów. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu.

Sos ogórkowy

1 długi zielony ogórek.
200 g jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany
1.5 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
0.5 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz

Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Łyżeczką usuwamy pestki. Na małych oczkach tarki ścieramy ogórka, odciskamy na sitku z nadmiaru wody.  Do miski przekładamy jogurt grecki. Dodajemy ogórka, olej Kujawski z czosnkiem i ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. 

Całościowo:

6 burgerów z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów, przygotowane wg przepisu powyżej
6 pszennych bułek (najzdrowiej jeśli mamy takie samodzielnie upieczone)
6 listków sałaty
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
sos ogórkowy, przygotowany wg przepisu powyżej
kiełki rzodkiewki
olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Bułki przekrawamy na pół, smarujemy je od środka lekko olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Wykładamy je wewnętrzną stroną na rozgrzaną patelnię grillową i rumienimy. Na spodniej części każdej bułki wykładamy po listku sałaty. Następnie na wierzch kładziemy ciepłe, usmażone burgery z soczewicy. Na każdym burgerze rozsmarowujemy 1 łyżkę ogórkowego sosu, układamy kilka krążków czerwonej cebuli oraz 1 łyżkę kiełków rzodkiewki. Do jedzenia przykrywamy podpieczonymi wierzchami bułek.



19 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie!
    Takie dania napawają mnie optymizmem,że wegetariańsko znaczy smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Kuchnia wegetariańska może być bardzo ciekawa i smaczna :)

      Usuń
  2. uwielbiam burgery, takie zdrowe też, tylko jak na razie za mną chodzą w 100% mięsnę i muszę je zrobić bo już zaczynają mi się śnić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie wszyscy są jednakowo chętni na takie wege-burgery. Z tego powodu równocześnie robiona była też mięsna wersja :)

      Usuń
  3. ooo chętnie bym spróbowała, bo soczewicę to a i owszem w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję przepis :)
    Niedawno kupiłam czerwoną soczewicę, ale pomysłu na nią nie miałam. Chyba już znalazłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A takie właśnie burgery za mną chodziły! Dziękuję za przepis:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekałam na to! Kocham twoje burgery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi czytać takie słowa :D

      Usuń
  7. robiłam dziś burgery z Twojego poprzedniego przepisu i wyszły przepyszne! efekty tu: http://kuchniaetc.blogspot.com/2013/02/slow-fast-food-czyli-wege-burger-po-raz.html . dzięki za kulinarne inspiracje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)

      Usuń
  8. Ja dzisiaj też jadłam burgery. Następne wypróbuję z soczewicy właśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci zasmakują.

      Usuń
  9. Wyglądają przepysznie i naprawdę zdrowo :)
    Shinju, dziękuję Ci za udział w zabawie, pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję - ale za organizację zabawy :)

      Usuń
  10. bardzo interesująca i zdrowa propozycja na burgery! super ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne połączenie smaków. Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...