sobota, 9 lutego 2013

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2013

Jak co roku 9 lutego czyli dzisiaj obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Jak już trzeci rok świętuję ten dzień domową pizzą. A Wy świętujecie? Pieczecie dzisiaj pizzę, zamawiacie ją, idziecie do pizzerii? Każda z metod jest dobra :)

Przy specjalnych okazjach trzymam się sprawdzonych przepisów. Dlatego upiekłam pizzę z tego samego, świetnego przepisu co w zeszłym roku, czyli z przepisu Usagi. Sos pomidorowy wg Petera Reinharta to też dla mnie mistrzostwo, dlatego nic w nim nie zmieniałam.

Przepisy na ziołowy spód do pizzy oraz pomidorowy sos do pizzy Petera Reinharta możecie zobaczyć we wpisie z zeszłorocznego Międzynarodowego Dnia Pizzy. Tym razem przygotowałam odrobinę większą porcję i upiekłam 4 większe pizze na cienkim spodzie. Wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną, typ 480. Ser to oczywiście mozzarella :)

W porównaniu do zeszłego roku zdecydowałam się piec je w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzanie góra-dół), na rozgrzanej blaszce. Na blaszkę wykładałam pizzę umieszczoną na arkuszu papieru do pieczenia. W takich warunkach pizze piekły się ok. 15 minut, czyli dłużej niż przy pieczeniu na kamieniu do pizzy. Wyszły przepyszne.

1. Pizza z bekonem i krążkami czerwonej cebuli


2. Pizza hawajska -  z szynką i ananasem


3. Pizza z szynką i pieczarkami



4. Pizza z bekonem i szynką

6 komentarzy:

  1. Wszystkie pizze przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znikały błyskawiczne, więc chyba tak :)

      Usuń
  2. Ale pyszności...u mnie też była pizza..oczywiście domowa..

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa pizza jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, domowa pizza jest lepsza od bardzo wielu pizz w różnych restauracjach :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...