sobota, 23 lutego 2013

Duszona karkówka z cukinią

Uduszone, prawie rozpadające się kawałki karkówki. Mięsny sos, gęsty dzięki wykorzystaniu dwóch skromnych ziemniaczków. I do tego wszystkiego pyszna, zielona cukinia. Bardzo smaczne, sycące danie. Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować karkówkę to zachęcam do wypróbowania takiej wersji. Jestem przekonana, że będę wracać do tego przepisu, gdy w sezonie letnim na naszej działce zaroi się od młodych cukinii.


Składniki (4-5 porcji):

5-6 kotletów z karkówki (grubość ok. 1 cm), nie rozbitych (ok. 500-600 g)
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki lub 1 mała, skruszona, suszona peperoncini
2 cukinie ( w sumie ok. 300 g), pokrojone w półplasterki
2 średnie ziemniaki
sól, ostra papryka (u mnie peperoncini macinato), pieprz

Każdy z kotletów kroimy na pół otrzymując mniejsze kawałki. Oprószamy je z obu stron solą i ostrą papryką. Patelnię grillową rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu (np pędzelkiem). Obsmażamy szybko kawałki mięsa z obu stron. Tak tylko by zamknąć pory mięsa.

Obsmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka o grubym dnie. Na oliwie szklimy cebulę wraz z dodatkiem ostrej papryczki. Zeszkloną przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy całość przegotowaną wodą, zagotowujemy. Na małym ogniu pod częściowym przykryciem pozwalamy mięsu pyrkotać przez 35 minut. 

Ziemniaki obieramy i surowe ścieramy na małych oczkach tarki. Startego ziemniaka przekładamy do garnka z mięsem, mieszamy i ponownie gotujemy przez około 35-40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną cukinię i dalej gotujemy aż cukinia i mięso będą bardzo miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.




10 komentarzy:

  1. moja rodzinka uwielbia mięsne dania, także jak najbardziej pozytywnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie pysznie! Przyznam, że z cukinią jeszcze nigdy nie robiłam karkówki, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się taka karkóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta cukinia musi naprawdę fajnie urozmaicać karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło pysznie. Polecam gorąco. Proste do zrobienia, a smak: "niebo w buzi" :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też polecam:) Świetne danie;D

    OdpowiedzUsuń
  7. A z czym to można jeść? Z ryżem, kaszą czy ziemniakami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam raczej z ziemniakami, ale myślę, że zarówno z kaszą jak i ryżem smakowałoby świetnie.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...